Winkels

Toen Angerenstein Zuid en Midden gebouwd werden, ontstond er behoefte aan buurtwinkels. In de jaren dertig kwamen er verschillende winkels aan de Raapopseweg en de Van der Helllaan. Al gauw ontstond hier een buurtcentrum zoals in die tijd in alle wijken aanwezig was. Na de oorlog kwamen ook in Angerenstein Noord enkele winkels. Tot in de jaren tachtig konden de bewoners van Angerenstein voor vrijwel alle boodschappen en diensten in de eigen wijk terecht. Maar net als overal in Nederland zijn de wijkwinkels daarna in hoog tempo verdwenen. Zij konden de concurrentie met grote supermarkten en winkelcentra niet meer aan.

De panden van de winkels aan de Van der Helllaan en Raapopseweg waren oorspronkelijk rond 1910 als woonhuis gebouwd, met tuintjes ervoor, wat nu nog te zien is in de bestrating van het trottoir: er is een duidelijke schei­ding tussen het erf van de huizen en de gemeentelijke stoep.

Opening kruisdenierswinkel van Egging aan de Raapopseweg, 1935

Aan de Raapopseweg en de Van der Helllaan werd in veel huizen de woonkamer vervangen door een bescheiden winkelruimte. Een enkel pand is ingrijpend tot winkel verbouwd, bijvoorbeeld het karakteristieke pand van de firma Hupkes op de hoek van de Raapopseweg en de Van der Helllaan. Nog steeds zijn hier enkele winkels te vinden: cafetaria Angerenstein, (v.h. snackbar Excellent), bakker Hugen, de kappers Dick’s Hairstyle en Alexander Hairdesign, Lot’s, voor tweedehands kleding.

Aan de Rosendaalseweg
Op de begane grond van de De Goeijenflat waren oorspronkelijk twee bedrijven gevestigd: de Bas-Supermarkt en de Verenigde Installatie Bedrijven Arnhem VIBA nv. De familie Demoed nam de supermarkt over en kocht de bedrijfsruimte van VIBA om er een slijterij te beginnen. Na verloop van tijd verdween de slijterij en werd deze ruimte bij de supermarkt getrokken. Hier heeft nog een tijd een slager gezeten. Na verschillende wisselingen van naam en eigenaar is hier uiteindelijk de supermarkt C1000 gekomen.

Winkels net buiten de wijk
In de naaste omgeving bevonden zich ook nog enkele winkels die door Angerensteiners graag werden bezocht, zoals de slagerij Van Lunteren aan de Taklaan en de kruidenierswinkel van Achterberg aan de Rosendaalsestraat.

Op de hoek Rosendaalsestraat- Vijverlaan heeft het café van Zonneberg gestaan, een echte buurtkroeg met een aparte slijterij aan de zijde van de Vijverlaan. Voorheen was dit het elders in dit boek reeds genoemde Schoonzicht, een uitspanning met volop speelgelegenheid voor de kinderen. Als extra attractie kon men hier ezeltje rijden met een karretje. Wat hiervan rest is nog een enkele boom op het voorterrein en op het zijterrein. Tegenwoordig is hier een Chinees restaurant en sinds 2005 een autoshowroom.

Op de hoek van de Oude Velperweg en de Schaapsdrift was oorspronkelijk de kruidenierswinkel van Van Huet gevestigd. Deze winkel verhuisde later naar het pand gelegen op de hoek van de Wichert van Pontlaan en de Oude Velperweg. Hier kwam toen ‘de Gaswacht’ . Vanaf 2005 wordt het pand gebruikt door een computerbedrijf. Nu is er de onderdelenwinkel Plenty Parts gevestigd.

 

 

Leave a Reply