Lanen zonder bomen

Volgens Van Dale is een laan een weg met aan beide zijden één of meer rijen bomen. De wegen in Angerenstein zuid zijn allemaal lanen, beplant met beuken, platanen of haagbeuk. Steek je de Huijghenslaan over dan heten de wegen daar vaak ook laan, maar de bomen ontbreken. Geen echte lanen dus. In Angerenstein Noord hebben we de Bernhardlaan, ook weer zonder bomen. De Lippe Biesterfeldstraat en de Irenestraat hebben wel bomen, maar slechts een aan een kant van de weg.

Kort na de bouw van Angerenstein midden, toen blijkbaar nog Klarenbeek genoemd, waren de bewoners zich ook al bewust van deze onvolkomenheid en besloten er wat aan te doen. Op 26 april 1941 berichtte zelfs de Telegraaf hierover.

Boomloos tijdperk is voorbij
(Van onzen correspondent).

ARNHEM. 25 April — “Lanen zonder boomen zijn geen echte lanen”,  hebben de Klarenbekers in de Geldersche hoofdstad tegen elkaar gezegd. Zij wonen in de Laan van Klarenbeek. de Verlengde Prümelaan. de Julianalaan en hoe alle lanen in de stadswijk Klarenbeek nog meer mogen heeten — maar boomen zien zij slechts ergens heel in de verte. Eenige jaren hebben zij dit gemis voetstoots aanvaard, totdat zij nu eensklaps de hoofden bijeengestoken om met een kloek besluit een einde te maken aan het boomlooze tijdperk van hun woonwijk. Er is geld ingezameld en daarvan zijn honderden jonge boomen gekocht, die in deze dagen door de bewoners zelf of door gemeente-arbeiders onder toezicht van Gemeentewerken geplant worden. Het initiatief tot dezen boomaanplant in het groot is uitgegaan van één der bewoners der Laan van Klarenbeek. den heer G. A. Pennekamp, een rustend ambtenaar der Ned. Heidemaatschappij, die zich met zijn mede-Klarenbekers terecht ergerde aan de boomlooze lanen in dit kwartier, het eenige gebrek overigens van deze inderdaad fraaie stadswijk, die eenige jaren geleden zoo in trek kwam. De kaalheid leek op den duur echter nog hatelijker te worden door de naambordjes der wegen, die alle de in dit geval wel wat te weidsche aanduiding “laan” voeren. Nu komt er evenwel een einde aan die hinderlijke situatie. De heer Pennekamp zocht en kreeg contact, eerst met zijn buren en daarna ook met de bewoners der andere lanen. Er kon een flink potje gemaakt worden, zoodat een groote aankoop van jonge boomen en heesters mogelijk was. Langs de verschillende lanen is men nu reeds druk bezig met het planten van meidoorns, Japansche prunus, gouden regen, sierappels en lijsterbessen. De Laan van Klarenbeek is bijna reeds een echte laan. de Julianalaan schiet eveneens flink op en de overige lanen volgen spoedig. Burgers scheppen een nieuw lommerrijk kwartier in deze groene stad. Klarenbeek — en daarmede Arnhem — kan er slechts aantrekkelijker door worden.
Van <https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110576292:mpeg21:a0118

In het weekblad Eigen erf; geïllustreerd familieweekblad voor Overijssel en Drente (jrg 17, 1941, no. 6, 18-04-1941 en no. 7 van 25-04-1941) werd er al eerder aandacht besteed. Geïllustreerd met foto’s van de buurt, de initiatiefnemer en het planten van een boom.
Ongetwijfeld zal er ook in de lokale pers aandacht aan besteed zijn, maar op Delpher.nl, de website met historische kranten, ontbraken de afleveringen uit die periode. Ook in de bibliotheek waren ze niet aanwezig.

Eigen erf 25 april 1941
https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMOHKT01:002986007:00028
Eigen erf 18 april 1941
Bron: Delpher https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMOHKT01:002986005:00024

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.