Rosendaalseweg

De Rosendaalseweg was al eeuwen de uitvalsweg van Arnhem naar kasteel Rozendaal, één van de residenties van de graaf en later hertog van Gelre.

Aan de zuidkant van de Rosendaalseweg stonden rond 1900 alleen Huis Klarenbeek, Huis Angerenstein, boerderij Veldhuizen (waar nu de De Goeijenflat staat) en boerderij De Grond (tegenover huidige basisschool De Boomhut). Tussen Huis Angerenstein en Huis Klarenbeek stonden twee arbeidershuisjes en de tuinmanswoning van Huis Angerenstein (waar nu de dependance van de Arnhemse Buitenschool staat). Aan de noordkant van de Rosendaalseweg lagen twee uitspanningen: Schoonzicht ter hoogte van de Vijverlaan en Neerlands Tuin bij de huidige Neerlands Tuinstraat. Verderop richting Rozendaal stonden nog enkele boerderijen.

De huisnummers langs de Rosendaalseweg zijn verschillende keren gewijzigd. Tot 1935 liep de nummering aan de noordkant van de weg op tot uitspanning De Geitenkamp. De nummering ging vanaf daar door aan de overkant weer terug richting stad. Dit systeem bestaat nu nog steeds in sommige oude straten, zoals de Klarendalseweg.

In 1920 kocht de gemeente voor de aanleg van een trambaan naar de Geitenkamp een strook grond van Jan de Goeijen, eigenaar van Angerenstein en Klarenbeek. De prijs bedroeg twee gulden vijftig per m2, maar daar moest De Goeijen wel zelf de bomen voor omhakken. De pachters van het bouwland kregen een schadeloosstelling van de gemeente. Vanaf 1922 reed de tram vanaf de Velperweg over de Raapopseweg en de Rosendaalseweg naar de nieuwbouwwijk op de Geitenkamp. Twee jaar later wilde de gemeente van De Goeijen een ander stuk van Klarenbeek aan de Rosendaalseweg kopen, op de hoek met de Huijghenslaan. Op een perceel van 10.448 m2 was nieuwbouw voor het gymnasium gepland. Na felle debatten is dit voorstel verworpen. De tegenstanders vonden het te ver van de stad liggen en vertrouwden ook de grond niet: misschien was het daar erg drassig met al die beekjes.

In 1928 besloot men de Rosendaalseweg te verdubbelen. Opnieuw kocht de gemeente een strook van De Goeijen voor 1.701 gulden. De Goeijen kreeg bovendien vijftig gulden voor de bomen en achttienhonderd gulden voor het verplaatsen van het hek. Bij de drie toegangshekken van landgoed Angerenstein werd de weg tussen de rails bestraat, zodat de voertuigen van en naar het landgoed er gemakkelijk overheen konden rijden. De gemeente vergoedde de waardevermindering van het tuinmanshuis dat dichter bij de weg kwam te liggen. Dat huis stond bij de voormalige kwekerij van het landgoed, op de plaats waar nu de dependance van de Arnhemse Buitenschool staat (hoek Julianalaan en Rosendaalseweg). De tweede rijweg is pas in 1936 aangelegd, tussen de Monnikensteeg en de Dr. Schaepmanlaan. Hiervoor moesten dertig zware beuken wijken tussen de Jozefkerk en de tuinmanswoning.

Leave a Reply

  

  

  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.