Drogisterij De Eekhoorn 1

Op een dag in september 2015  raakte Ab van Malkenhorst, de laatste drogist aan de Van der Helllaan 24, aan de praat met een groepje mensen die zijn pand fotografeerden. Zij bleken familie te zijn van zijn voorgangers, het echtpaar Van Roosmalen-Savelkouls. Na een uitgebreide rondleiding door Ab zegden ze toe hem nog wat historisch materiaal toe te sturen. De Werkgroep Historie maakt dankbaar gebruik van de toegezonden foto’s en informatie.

 

eekhoorn_07
In 1937 werd het pand Van der Helllaan 24 verbouwd tot winkel. Daar vestigde mej. W.O. Netto een drogisterij. Niet lang daarna, in 1938, werd de zaak overgenomen door Theo van Roosmalen. Theo was aanvankelijk huisschilder, maar na zijn trouwen in 1937 met Lenie Savelkouls veranderde hij van beroep en vestigde in de van der Helllaan de drogisterij annex fotozaak De Eekhoorn. Theo was zelf amateurfotograaf en -filmer en in zijn winkel was alles op dat gebied te vinden: fotorolletjes, chemicaliën en fotopapier voor de donkere kamer en filmmateriaal en wat er verder allemaal nog meer bij kwam kijken. In 1968 deden zij hun drogisterij over aan de familie Van Malkenhorst. Zij dreven de drogisterij-parfumerie tot 1998. Men vond er ook nog een groot assortiment aan kleine cadeautjes, souvenirs, paas- en kerstartikelen, etc. Mevrouw Els Van Malkenhorst had daarnaast nog een schoonheidssalon aan huis. Het echtpaar vervulde in de buurt een sterk sociale functie, met name voor de wat oudere klantenkring.

eekhoorn_01

Lenie en Theo van Roosmalen komen na de evacuatie terug op de Van de Helllaan nr 24 te Arnhem

eekhoorn_02

Lenie en Theo van Roosmalen komen na de evacuatie terug op de Van de Helllaan nr 24 te Arnhem

eekhoorn_04
Het interieur van drogisterij De Eekhoorn aan de Van der Helllaan te Arnhem bij de heropening van de zaak na een verbouwing in de jaren vijftig. De gevel is behoorlijk gewijzigd, maar de ruitjes boven de etalage zijn nog herkenbaar.

Drogisterij De Eekhoorn
Drogisterij De Eekhoorn van de familie Van Malkenhorst, na de sluiting in 1998. Midden boven de voordeur is nog te zien waar zich de gaper bevonden heeft. Omdat die nogal gevoelig was voor vandalisme heeft Van Malkenhorst hem aan een museum geschonken

Els van Malkenhorst
Koffiesaloon de Malkhorst. Trots, maar ook weemoedig, laat Els van Malkenhorst het bord zien dat jarenlang de ingang van de ‘koffiekamer’ in hun drogisterij aan de Van der Hell-laan sierde. Het bord was een idee geweest van één van de koffieklanten, de gepensioneerde tandarts Van Aalst uit de Verlengde Prümelaan. Na dertig jaar sloten Els en Ab van Malkenhorst op zaterdag 10 oktober 1998 hun winkel.

One comment on “Drogisterij De Eekhoorn

  1. Reply Anita Steenbruggen sep 24,2020 15:25

    Ik, Anita Steenbruggen de Ruiter heb bij drogisterij de Eekhoorn van de fam Savelkouls op het Staringplein in
    Arnhem 6/7 jaar gewerkt.
    Theo Savelkouls was een broer van Lenie Savelkouls.

Leave a Reply

  

  

  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.