Ernst Casimirlaan

Kent u de Ernst Casimirlaan? Het is een heel klein straatje net buiten onze wijk aan het eind van de Esperantolaan, bij verzorgingshuis Vreedenhoff. Aan de Ernst Casimirlaan ligt de Casimirflat. De naamgever was blijkbaar in de veronderstelling dat de laan genoemd is naar iemand met de voornaam Ernst en achternaam Casimir. Maar deze laan is vernoemd naar graaf Ernst Casimir van Nassau, Katzenelnbogen en Dietz (Dillenburg 22 december 1573 – Roermond 2 juni 1632). Willem de Zwijger was zijn oom en hij is een  rechtstreekse voorouder van koning Willem-Alexander.
Van 1607 tot 1620 was hij veldmaarschalk en luitenant-gouverneur van Gelderland en woonde in het Hof van Nassau aan de Markt in Arnhem. In 1620 vertrok hij naar Friesland, waar hij stadhouder werd.

Van 1898 tot 1963 was er een andere laan die de naam van Ernst Casimir droeg en die liep wel door onze wijk. Wat we nu de Oude Velperweg noemen was de oorspronkelijke loop van de Velperweg. In 1898 is die bocht afgesneden door een nieuwe rechte weg, de Ernst Casimirlaan. In 1963 werd hij omgedoopt in Velperweg en het afgesneden stuk Velperweg werd Oude Velperweg.

Ernst Casimir

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.