Over ons

Het ontstaan van de Werkgroep Historie

Angerenstein trekt duidelijk mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van hun woonomgeving. In de beginjaren van de wijkkrant (1994 – 1998) verschenen daarin artikeltjes over allerlei aspecten van het verleden van onze wijk, onder de verzameltitel: ‘Angerenstein in vroeger tijd’. Oudere wijkbewoners werden geïnterviewd over hun ervaringen van voor of in de oorlog in deze wijk, de herkomst van straatnamen werd uitgelegd, iemand had een oud gedicht of reisverslag gevonden waarin Angerenstein genoemd werd en zo meer. Er kwamen verzoeken om herpublicatie: pas-gearriveerde wijkgenoten hadden immers die eerder verschenen historische verhaaltjes nooit gelezen, anderen hadden de wijkkranten niet bewaard. Allengs nam dit idee een hogere vlucht: er bleek zoveel materiaal (in schrift en beeld) voorhanden dat het niet kon blijven bij een bundeling van de stukjes uit de wijkkrant.

Een groepje wijkbewoners nam daarom in september 2001 het initiatief om een heus boek samen te stellen. De Werkgroep Historie Angerenstein was geboren, met als leden (in alfabetische volgorde): Joost van Aalst, Henk Eggink, Mariette Frieling, Kees van Koppenhagen, Cees Walda (tot september 2002) en Hanneke van Zuthem.

Het boek

Vanuit het Arnhemse Historisch Genootschap Prodesse Conamur kwam Menno Potjer als historicus het speur- en verzamelwerk voor het te verschijnen boek ondersteunen. In een wat later stadium voegde Rudi van Houtum zich bij de werkgroep. Ieder redactielid ontfermde zich over een bepaald onderdeel. Renske Postma nam de eindredactie op zich. Hoewel er maar historisch materiaal en gegevens bleven opduiken, moest het toch eens tot publicatie komen: in november 2008 zag het boek ‘Angerenstein van landgoed tot woonwijk’ het daglicht, uitgegeven door Uitgeverij Matrijs. De oplage van 1100 exemplaren was in twee jaar totaal uitverkocht!

De website

Ook de historie gaat met de tijd mee: in februari 2011 is de website Historie Angerenstein van start gegaan. Daarop is veel beeld en tekst uit het boek ‘Angerenstein, van landgoed tot woonwijk’ toch nog te zien voor degenen die het boek niet meer hebben kunnen bemachtigen. Ook staat er een grote hoeveelheid ‘restmateriaal’op: allerlei foto’s die niet in het boek niet geplaatst konden worden omdat de beeldkwaliteit niet voldoende was, aardige wetenswaardigheden die moesten vervallen, omdat die soms te specifiek en gedetailleerd waren, en omdat het boek anders twee keer zo dik zou zijn geworden.

De website is opgezet door Daniël Tulp webbuilds.

Rondje Angerenstein

Het boekje ‘Rondje Angerenstein’, dat een wandeling met tekst en uitleg door onze prachtige wijk bevat, werd samengesteld door Kees van Koppenhagen, tot zijn overlijden op 27 juli 2012 actief lid van de Werkgroep Historie.
De wandelaar wordt meegenomen op een tijdreis aan de hand van allerlei zichtbare en onzichtbare verwijzingen naar het verleden: sporen van eeuwenoude landgoederen, statige villa’s, monumentale bomen, anekdotes over de Tweede Wereldoorlog, de bijzonderheden van bouwstijlen als art nouveau en nieuwe zakelijkheid.
Rondje Angerenstein is -zolang de voorraad strekt- als papieren versie te koop voor slechts € 5,00. Bestellen kan via het contactformulier van de SWA. Er is ook een digitale bladerversie beschikbaar.

De werkgroep nu

Joost van Aalst fungeert als webmaster. De andere leden van de Werkgroep Historie zijn: Mariette Frieling en Hanneke van Zuthem en Pieter Goossen.
Zij zien het gezamenlijk als hun taak om historisch materiaal betreffende de wijk op te sporen en te bewaren, het archief van de Stichting Wijkbelangen Angerenstein te beheren, de website verder te ontwikkelen, en eventuele andere activiteiten op wijk-historisch gebied te ontplooien.

Contactpersoon: Mariette Frieling
frielingua@hotmail.com
Tel. 06 4520 9697

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.