Op I8 augustus 1957 werd openbare lagere school nummer 26 gesticht en gevestigd aan de Thomas a Kempislaan, op de hoek van de Rosendaalsestraat. De school werd daar provisorisch ondergebracht in een noodgebouw. In augustus 1958 stelde de gemeenteraad een krediet beschikbaar van 250.400 gulden voor de bouw van een nieuw schoolgebouw aan Julianalaan 1, op de plaats waar voorheen de tuinmanswoning van landgoed Angerenstein had gestaan.
Architect W. van Leeuwen ontwierp het nieuwe gebouw als een ‘blokkendoos’ met één bouwlaag, heel modern voor die tijd. Na de zomer van 1959 konden de kinderen er al in. De school kreeg de naam Prinses Marijkeschool. In 1980 kwam de openbare kleuterschool De Paddestoel ook in het gebouw.
Eind jaren tachtig kampte de Prinses Marijkeschool met een leerlingentekort. Opheffing kon voorkomen worden door een fusie met de Frater Andreasschool. Door verjonging van de wijk kwamen er weer meer leerlingen, zodat eind jaren negentig zelfs noodlokalen nodig waren. Omwonenden protesteerden tegen uitbreiding van de school op deze plaats: de gemeente had toch aan de laatste landgoedeigenaar De Goeijen toegezegd dat het park behouden zou blijven. De Goeijen had dit zelfs vast laten leggen in een servituut bij de Schenkingsakte (zie paragraaf 4.4). Daarom kwam er eerst een tijdelijke dependance van de school in het S.O.S.A.-gebouw aan de Laan van Klarenbeek. Daarna betrok de Marijkeschool het grotere schoolgebouw aan de Bernhardlaan, dat de Sint-Willibrordusschool inmiddels had verlaten. Dat gebouw werd eerst grondig verbouwd door architect Peter Zandbergen. Hij bracht een nieuwe ingangspartij aan en een aula met uitzicht op de speelplaats en de bosrand van park Rennenenk. Een deel van gebouw werd afgesplitst voor kleuterdagverblijf ’t Paasheuveltje. De schoolkinderen van de voormalige Prinses Marijkeschool mochten zelf een nieuwe naam bedenken voor hun school. Het werd De Boomhut. In 2005 was opnieuw een verbouwing nodig om het toegenomen aantal leerlingen onderdak te kunnen bieden. Ook deze uitbreiding is verzorgd door architect Zandbergen.
Leuke website! Opmerking bij het onderdeel Prinses Marijkeschool: het klopt niet dat die school pas deze naam kreeg in 1965. Dat zou ook raar zijn, want al in 1963 (het jaar waarin ik zelf naar de eerste klas van de Prinses Marijkeschool ging, die toen al zo heette) zei prinses Marijke dat ze voortaan prinses Christina wilde worden genoemd.
Beste heer Barens,
Hartelijk dank voor uw reactie.
Onze bron is een krantenartikel bij het 25-jarig bestaan van de Marijkeschool. Maar u heeft natuurlijk gelijk dat het wel heel onwaarschijnlijk is dat de school twee jaar nadat de prinses haar naam wijzigde nog Prinses Marijkeschool genoemd zou zijn. Ik zal de tekst aanpassen en nog eens uitzoeken hoe het precies zit met die verandering van scholen met nummers naar scholen met namen. Ik vermoed dat de school bij de oprichting zowel een nummer als een naam heeft gekregen en dat de nummering in 1965 afgeschaft is. Maar dat ga ik uitzoeken.
Met vriendelijk groet,
Joost van Aalst
Werkgroep Historie.
Inderdaad was de naam al voor 1965 “Prinses Marijkeschool”. Ook toen ik in 1964 op de schhol kwam heete deze al zo.
Ook in 1961 toen ik op deze school kwam en in 1960 toen mijn broer er kwam heette deze school al zo.