“Verboden het gras te betreden” 1

plein 1813 in 1922

Mevr. Pabst-Blankert kwam als kind wonen aan Plein 1813, in het huis met het rieten dak. Dat was het eerste huis dat daar werd gebouwd. Alleen “De vijf zuilen” stond er al.
In 1997 vertelde zij voor de Wijkkrant over haar kindertijd:

“In 1922, toen ik een jaar of zeven was, heeft mijn vader hier een lapje grond gekocht, waarvoor mijn oom, de broer van mijn moeder, dit huis heeft ontworpen. Het was het eerste huis dat in deze buurt kwam te staan; het stuk land was in gebruik als bloemenkwekerij, ik meen van Van Maanen. Op de foto is dit op de voorgrond te zien. Er was door de gemeente al wel bestrating aangelegd, maar de huizen in de straten rondom Plein 1813 werden pas later gebouwd. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat zij in dezelfde stijl als dit huis zouden zijn, maar het zijn uiteindelijk toch hogere en allemaal verschillende geworden.

Plein 1813 in 1922

Gaandeweg kwamen er meer gezinnen te wonen. Met de kinderen uit de buurt speelden we op het pleintje en uiteraard ook op het grasveld in het midden. Daar stond echter een bordje: “Verboden het gras te betreden” en elke dag kwam de wijkagent op de fiets langs om ons er vanaf te jagen. De gemeente heeft er toen maar een hekje omheen gezet. Dat was echter ook geen oplossing, want het plein werd druk gebruikt om … te leren fietsen, met name door de dames uit de buurt [volwassenen konden in die tijd nog lang niet allemaal fietsen, die rondjes trachten te rijden met hun zwoegende echtgenoot er hollend achteraan: het hekje had veel te verduren van alle valpartijen! In arren moede heeft de gemeente het toen maar weer weggehaald.”

One comment on ““Verboden het gras te betreden”

  1. Pingback: Plein 1813 ← Historie Angerenstein

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.