Midden jaren vijftig werden in Angerenstein Noord de portiekflats gebouwd aan de Lippe Bisterfeldstraat en de Bernhardlaan. In 1999 zijn deze flats op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst als vertegenwoordigers van de zogenaamde shake-handsstijl. Hierin werden elementen uit de traditionele Delftse School gecombineerd met de modernere opvattingen van de Nieuwe Zakelijkheid.
De eerste bewoner van Bernhardlaan 43-3 was Charles Gemmeke, die in 1957 met zijn vrouw hun spiksplinternieuwe flatwoning betrok. Wij bedanken hem dat hij zijn foto’s uit die tijd ter beschikking heeft gesteld aan de Werkgroep Historie Angerenstein en dat hij zijn herinneringen met ons deelt.
“Toen ik in 1955 mijn opleiding aan de KMA in Breda had afgerond, werd ik geplaatst op Luchtmacht Electronische School (LES) in Schaarsbergen bij Arnhem. Het gebouwen-complex van de LES maakte in de 2e wereldoorlog deel uit van het gigantisch grote vliegveld Deelen, dat daar – noord van Arnhem in de Veluwezoom – door de Duitsers was ontwikkeld. Na de oorlog is het complex Deelen in gebruik genomen door de Luchtmacht en omvatte: de Vliegbasis Deelen, de Luchtmacht Technische School (LTS) en de Luchtmacht Electronische School (LES). Deze twee scholen werden in de 70-er jaren samengevoegd tot de LETS.
Er heerste na de oorlog woningnood in Nederland. Dat betekende dat je je in ieder geval moest inschrijven om een huurwoning te bemachtigen en dat je heel lang moest wachten voordat je dat bereikt had. In 1957 werd ik met twee collega’s bij de commandant LES geroepen. Hij had een verheugende mededeling: door het garnizoen zouden over enige tijd drie woningen ter beschikking gesteld worden nabij Park Angerenstein. Wel werd gesteld dat je getrouwd moest zijn. Dat nu was voor mijn toenmalige verloofde en mij een probleem: wij waren (nog) niet getrouwd: wij hadden wel trouwplannen, maar niet op korte termijn. Ook was onze spaarpot nog maar mager gevuld. Om toch in aanmerking te komen besloten wij ons huwelijk te vervroegen en om “klein te beginnen”.
Ons werd een 3-kamerflat toegewezen nabij Park Angerenstein op het adres Bernhardlaan 43-3. Wij waren daar erg blij mee. De flat was ruim genoeg en prachtig gelegen met (aan de voorzijde) zicht op het park en lag in een prettige woonwijk. In het park lag een kleine vijver, waarop (soms) in de winter geschaatst kon worden. Omdat Park Angerenstein in een dal ligt, kon je bij voldoende sneeuw ook van de Paasberg afglijden. Of park Angerenstein ook via de andere zijde toegankelijk is, is mij niet bekend. Dat zou eigenlijk best de moeite waard zijn.
Later konden wij een vrijgekomen 4-kamerflat op de 4e etage betrekken. De verhuizing was snel geregeld. Het daar wonen was helemaal super. In Arnhem werden drie van onze kinderen geboren. Voor de dagelijkse boodschappen gingen wij naar de winkels op de Paasberg. De St. Josephkerk was toen ook nog in gebruik. Toen wij begin 1963 een occasion VW kever kochten, konden wij ook wat verder weg van de mooie Arnhemse omgeving genieten. Kortom: ons viel het geluk ten deel om een goede start te kunnen maken.
Na een 6-maandse plaatsing op Biak in Nieuw Guinea, verhuisden wij in 1963, wegens een overplaatsing, naar Schoppingen bij Munster. Aan Park Angerenstein denken wij nog steeds met veel genoegen terug.
Charles Gemmeke, januari 2014 ”
Pingback: Flats Angerenstein noord ← Historie Angerenstein