Thomas a Kempislaan

Volgens het straatnaambordje bij de rotonde is deze laan vernoemd naar Thomas à Kempis, met een accent grave. Op het bordje bij de Hendrik van Kalkarstraat wordt de naam zonder accent geschreven. Bij wegwerkzaamheden heb ik al eens een bordje zien staan met Thomas A. Kempislaan. Ook Google maps schrijft een hoofdletter A, maar dan geen puntje erachter.

Thomas a kempislaan
Voor de juiste schrijfwijze moeten we eerst eens kijken wie deze Thomas nou eigenlijk was.
Thomas was een augustijner kanunnik en schrijver die leefde van 1379-1471. Hij was geboren in het Duitse stadje Kempen, tussen Venlo en Krefeld. Zoals voor geleerden in die tijd gebruikelijk was werd zijn naam, Thomas van Kempen, verlatiniseerd tot Thomas a Kempis. Zonder accent, want dat kent het latijn niet.
Thomas a Kempis

Thomas a Kempis was lid van de spirituele beweging Moderne Devotie, die zich verzette tegen misstanden in de katholieke kerk. Zijn belangrijkste werk, ‘De Navolging van Christus’, had grote invloed, niet alleen in katholieke, maar ook in protestantse kringen.

Thomas a Kempis woonde enige tijd in het klooster Bethanië in Arnhem (dat lag op de plek waar nu de PABO bij park Presikhaaf staat) en hij onderhield nauwe contacten met het klooster Monnikenhuizen, waar zijn leermeester Geert Groote van 1374-1378 te gast was. Hendrik van Kalkar, een studievriend van Geert Groote, was daar prior geweest van 1368 tot 1373. In 1373 volgde Hendrik van Coesfeld hem op.
Naar alle vier de hiervoor genoemde monniken is een straat genoemd vanwege hun relatie met het kartuizer klooster Monnikenhuizen, dat gelegen was aan de Bosweg, daar waar nu de voormalige Buitenschool staat. De Karthuizerstraat is genoemd naar de orde waartoe de monniken van dit klooster behoorden.
thomas a kempislaan

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.