Prümelaan

In 1898 werden de eerste vier wegen in onze wijk beklinkerd. In de gemeenteraadsvergadering van 8 januari dat jaar waren hun namen vastgesteld: Ernst Casimirlaan (JvA, nu Velperweg), Van der Helllaan, Prümelaan en Huijghenslaan. De namen hebben allemaal met de plaatselijke geschiedenis te maken.

Wapen van de abdij te Prüm


De Prümelaan dankt zijn naam aan het stadje Prüm in de Duitse Eiffel. Hier stichtte de overgrootmoeder van Karel de Grote, Bertrada de Oudere, in 721 een benedictijner abdij: de Sint Salvator abdij, genoemd naar Christus de Verlosser.
De Karolingische vorsten schonken de abdij veel grond, verspreid over grote delen van Europa. Zo groeide het klooster uit tot één van de machtigste abdijen van Europa in de middeleeuwen.
Er is een lijst bewaard gebleven, waarop alle bezittingen in het jaar 893 zijn genoteerd. De Prümer Urbar. Daarin worden ook eigendommen in Arnhem en omgeving vermeld. Zo waren de Prümer hof met de Sint Maartenskerk, de voorganger van de Eusebiuskerk,  en de in de buurt van de Korenmarkt gelegen grafelijke hof de kernen van waaruit de stad Arnhem is ontstaan.
Buiten Arnhem behoorden Monnikhuizen en de gebieden waar later de landgoederen Klarenbeek, Beekenkamp, Angerenstein (met De Grond) en Rennenenk, en nog later de wijk Angerenstein ontstonden, tot de Prümense bezittingen.

Kaart van de monnikhuizer tiend, 1643
Nicolaas van Geelkercken maakte in 1643 een kaart van de Monnikhuizer Tiend , bezittingen van het klooster te Prüm. Op de kaart loopt de Velperweg iets rechts van het midden, van Arnhem (onder) naar Velp (boven. De Rosendaalseweg loopt van onder naar linksboven. De blauwe vierkanten zijn de vijvers bij de Bosweg. Net boven “Teende” loopt de Raapopseweg. (Gelders Archief, 0095 Verzameling Tiendarchivalia 274)

Zie ook:

De Prümelaanse Sport Vereniging

Het verzet van de P.S.V. 

Prümelaan mei 1940

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.