Jan de Goeijen in Amerika 6

In Arnhem kennen maar weinig mensen de naam Jan de Goeijen, hoewel een straat in onze wijk naar hem vernoemd is. Dat is gebeurd uit erkentelijkheid voor het feit dat hij en zijn vrouw Angerenstein aan de gemeente hebben geschonken. Maar in het Amerikaanse stadje De Queen in Arkansas kent bijna iedereen zijn naam.

In het Railroad Museum in het Amerikaanse plaatsje Zwolle (Arkansas) is dit portret van Jan de Goeijen tentoongesteld.

Daar is naast het gerechtsgebouw een marmeren zuil met plaquette geplaatst ter herinnering aan de Goeijen . Het stadje is zelfs naar hem vernoemd, de Amerikanen spraken De Goeijen blijkbaar uit als De Queen. Jan de Goeijen werd in 1861 in Zwolle geboren. Hij bezat theeplantages in Indië en boekte veel succes als koffiehandelaar. Voor zaken reisde hij regelmatig naar Brazilië en de Verenigde Staten. Op een van die reizen leerde hij aan boord van de s.s. Amsterdam Arthur Stillwell kennen, een man met idealen. Stillwell wilde de prairiegebieden in het zuidwesten van de Verenigde Staten ontginnen. Het was een geschikt gebied voor koren en veel boeren zouden er een bestaan kunnen vinden. Voorwaarde was goed transport om het graan naar de afzetmarkten te vervoeren. Stillwell liet een diepzeehaven aanleggen aan de Golf van Mexico, Port Arthur, en ging fondsen verwerven voor de aanleg van een spoorlijn, de Kansas Southern Railroad. Dat viel niet mee, want in 1896 stortte de beurs in. Ten einde raad zocht hij De Goeijen op en wist hem na enkele dagen mee te slepen in zijn idealen. De Goeijen stak flink wat kapitaal in de spoorrails en ging zelf mee naar Amerika. Het hoofdkantoor van de railroad werd gevestigd in een gehucht in Arkansas, dat optimistisch Hurrah City genoemd was. Toen het zeker was dat de railroad er zou komen, is Hurrah City omgedoopt tot De Queen. De Goeijen noemde plaatsjes langs de spoorlijn naar zijn kinderen en zijn geboortestad: Port Arthur, John Arthur en Minie en Zwolle. Hij is tot 1899 in Arkansas gebleven en keerde daarna terug naar Nederland.

Jan en John de Goeijen in Amerikaanse krant

In 1927 bezocht De Goeijen de stad met zijn zoon John Arthur, die hij genoemd had naar Arthur Stillwell. Zij werden verwelkomd door het fanfarekorps, dat speelde op de instrumenten die De Goeijen hen ooit had geschonken. Ook bij het 75-jarig bestaan van de spoorlijn in 1973 waren de Amerikanen hun weldoener nog niet vergeten. Zijn zoon en familie werden uitgenodigd voor de herdenkingsfeesten in Texas. Maar toen een delegatie uit De Queen in 1992 Arnhem wilde bezoeken om meer over De Goeijen te weten te komen, brachten zij burgemeester Scholten ernstig in verlegenheid: Scholten wist niets over De Goeijen en zijn gemeentearchivaris vond in de archieven slechts summiere informatie.

jan de goeijen bij straatnaambord

In 1972 bestond het stadje De Queen 75 jaar. De lokale krant pakte uit met een bijzonder dik nummer, meer dan honderd bladzijden. Op twee van die bladzijden wordt het hier samengevatte verhaal van De Goeijen verteld. Aanvullende informatie biedt het boek De Queen, a centennial history (1897-1997). Kranten en boek zijn te vinden in het Gelders Archief (ADC 5091). Op de websites van de daar genoemde Amerikaanse plaatsen kan men die informatie ook vinden, met enige onnauwkeurigheden. Ook op de website Zwolle in Beeld zijn meerdere items aan Jan de Goeijen en zijn activiteiten in Amerika gewijd. Vermeldenswaard is nog dat L. Heynecker al in in 1896 secretaris van De Goeijen was. Hij is dat zijn leven lang gebleven en woonde in de jaren dertig tegenover Huis Angerenstein, Monnikensteeg 1.

6 thoughts on “Jan de Goeijen in Amerika

 1. Reply Wouter Altena aug 28,2017 16:31

  I was born in Zwolle,and I love this history,thanks!

 2. Reply Frank nov 25,2017 21:59

  Dag Joost,
  Ik heb een aardig fotoarchief over Jan de Goeijen.
  Wil je meer hierover weten, kun je contact met mij opnemen.

 3. Reply Cody Bruce jan 16,2018 06:42

  Hi. I’m interested in contacting Frank (above) for photos of Jan de Goeijen. I grew up in Zwolle, Louisiana and am interested in seeing photos of the family. Thank you. Cody.bruce@me.com

 4. Reply Jaap Bloem mrt 4,2018 11:16

  Dear all:

  Apparently there is a marble statue of Jan de Goeijen in De Queen. Who has a photograph for me. This year, 2018, Zwolle LA celebrates its 120th birthday 🙂 Congratz from Zwolle, The Netherlands [ Jaap Bloem : jaapbloem@outlook.com ] Thanks in advance for your kind cooperation!

 5. Reply Rob de Ridder nov 27,2018 01:44

  Ik heb een vraag over de schoonzuster van Jan Goeijen; Ella de Ridder, naar wie de stad DeRidder in Lousiana vernoemd is. Zij zou volgens de geschiedenis zoals overal te vinden is, geboren zijn Geldermalsen uit een gezin van 13 kinderen, maar ik kan geen Ella of Elisabeth geboren in Geldermalsen vinden. Volgens de div registers is een August Jansen getrouwd met een Elisabeth de Ridder, deze Elisabeth zou dan inderdaad de schoonzus zijn van Jan van Goeijen . Nu geeft FamilySearch als ouders van Ella geboren in 1877 Maartensdijk, ouders; Evert de Ridder en Cornelia de Ridder (geboren van Oostveen), maar enkele stambomen op MyHeritage zeggen; Elisabeth de Ridder geboren Hochst aan de Maas, 22 jan 1877; ouders Cornelius Augustinus De Ridder geboren te Antwerpen en Johanna Elisabetha Louise May

  Is er iemand die opheldering kan geven?
  mvgr

 6. Reply Francoise de Goeijen feb 27,2021 10:55

  Ik ben de achterklein dochter van Jan de Goeijen (mijn vader is in 1973 bij het 75 jarig jubileum in de Queen aanwezig geweest). Ik heb nu fotoalbums van hem en ook dank betuiging van de gemeente Arnhem aan de Goeijen). #frank; misschien eens leuk elkaar te spreken.

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.