Angerenstein Noord

Dit wijkdeel wordt omsloten door de Rosendaalseweg, Bernhardlaan en De Goeijenlaan. De dwars op deze ontsluitingswegen lopende Beatrixstraat, Irenestraat en Lippe Biesterfeldstraat completeren het stratenpatroon.
Naast woningbouw in diverse bouwvormen zijn langs de Bernhardlaan en De Goeijenlaan schoolgebouwen gesitueerd, zoals het Beekdal Lyceum, basisschool De Boomhut en kinderdagverblijf Het Paasheuveltje. Op de hoek met de Rosendaalseweg en De Goeijenlaan bevindt zich een flatgebouw met op de begane grondlaag een supermarkt.

De geaccidenteerdheid van het terrein valt met name op in het aflopend straatbeeld van Bernhardlaan en De Goeijenlaan. In het lagere terreingedeelte, nabij het Beekdal Lyceum, valt een vijverpartij op die gevoed wordt door de Beek op de Paasberg. Deze beek vervolgt haar loop als scheidingselement tussen Park Angerenstein en Landgoed Rennenenk. De Bernhardlaan wordt eenzijdig begrensd door de hoge boombegroeiing van het park. In het straatbeeld van de Beatrixstraat domineert het beeld van de St. Jozefkerk gelegen op de hoek van de Rosendaalseweg en De Goeijenlaan. De brede groenzones tussen de flatgebouwen en langs De Goeijenlaan geven het geheel een groen aanzicht. (diverse links aanbrengen om bovenstaand in beeld te brengen)

De start van de bouw in dit deel van de wijk begon net voor de oorlog met de bouw van enkele huizenblokken, nog in de jaren-dertigstijl, langs de Rosendaalseweg. Aan de Beatrixstaat werden in 1940 twee blokken bejaardenwoningen opgeleverd met de naam ‘Meihof’.Op de sluitsteen boven in het verbindingspoortje tussen de twee blokken staat de naam en het bouwjaar vermeld. Dit ontwerp van architect H.J.A. Eich staat sinds 1999 op de gemeentelijke monumentenlijst als goed voorbeeld van de Delftse school bouwstijl zoals die voor de oorlog werd toegepast. (link naar afbeeldingen).

Direct na de oorlog zijn aan de Rosendaalseweg nog enkele rijenwoningen gerealiseerd, zo ook langs de Beatrixstraat en de Irenestraat. Ook deze zijn op traditionele wijze vormgegeven en geven zodoende een visuele aansluiting op de woningen gebouwd in de dertiger-jaren bouwstijl.

Na de oorlog ontstond er in Arnhem door de vele verwoestingen, grote woningnood. Het oorspronkelijk stedenbouwkundige plan met daarin laagbouw opgenomen werd aangepast aan de nieuwe behoefte. Op de nog onbebouwde bouwkavels van Bernhardlaan en Lippe Biesterfeldstraat verrezen portiekflats. Deze flatgebouwen zijn in 1999 op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. De flats zijn in 1953/54 gebouwd en werden ontworpen door architect H.J. van Breda in de zogeheten shake-handsstijl, een bouwwijze waarbij de opvattingen van de Delftse school en die van de Nieuwe Zakelijkheid gecombineerd werden. De ambachtelijke toepassing van baksteen is onder meer te zien in de omlijstingen van ramen en versieringen in de zijgevels. Ramen en deuren hebben een verdeling in kleine ruitjes en ook de versieringen boven de ingangen, met afbeeldingen van planten en dieren (links naar entreepartijen van de flats en plaquettes boven de deuren), passen bij de gedachte van de Delftse school. Het zichtbare gebruik van beton en staal, de platte daken en de nadruk op horizontale lijnen in de gevelarchitectuur sluiten aan bij de toen levende ideeën omtrent het nieuwe (moderne) bouwen(link architectuurstijlen, Nieuwe Zakelijkheid).

Begin 1960 is op de hoek van de Rosendaalseweg en De Goeijenlaan het flatgebouw met de naam ‘De Goeijen’ gebouwd door architect P. Beenker. De flat bestaat uit 28 woningen met winkels op de begane grond.
De Rosendaalsewg met De Goeijenflat

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.