Centraal Instituut Opleiding Sportleiders, CIOS

In de periode 1958-1987 was in Huis Angerenstein het Centraal Instituut Opleiding Sportleiders (CIOS) gehuisvest, een opleiding voor meisjes. De jongens gingen voor deze opleiding naar Overveen. Het hoofdgebouw was in gebruik als internaat. Boven waren de slaapruimten, beneden twee leslokalen, kantoorruimte, de bibliotheek en de directiekamer. In het koetshuis was de keuken ondergebracht en het kantoor van de Stichting Sporttechnisch Kader.

Het gymlokaal in het park (het in 2009 afgebrande skatehonk) was een noodlokaal en viel onder de gemeentelijke Dienst Lichamelijke Opvoeding en Sport. Directeur Hell noemde dit gebouw al in 1977 ‘bijna versleten’ maar de gemeente had geen geld voor onderhoud. In het gymlokaal waren alleen eenvoudige sportvoorzieningen terwijl de opleiding behoefte had aan meer professionele apparatuur. Het CIOS mocht onder geen voorwaarden gebruik maken van het park. Er was regelmatig onenigheid tussen de toenmalige parkbeheerder en de school(conciërge), vooral over het verboden fietsen door het park en het parkeren van auto’s. Voor buitensporten moest het CIOS uitwijken naar de oefenvelden van Vitesse aan de Monnikensteeg.

In 1987 is het CIOS tijdelijk naar Papendal verhuisd en vervolgens naar nieuwbouw op Valkenhuizen aan de Beukenlaan. Huis Angerenstein werd vervolgens korte tijd in gebruik genomen door kinderopvang ‘De Driewieler’.

CIOS-leerlingen op hun kamer in huyis Angerenstein
interieur CIOS in huis Angerenstein

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.