De Ernst Casimir tennisbaan

Tussen de Velperweg, die toen nog de Ernst Casimirlaan heette, de Prümelaan en de Van Limburg Stirumlaan ontstond bij de aanleg een groot binnenterrein. In de jaren twintig heeft de Ernst Casimir Stichting hier betegelde tennisbanen aangelegd. Deze stichting had de realisatie en exploitatie van speelterreinen voor de jeugd tot doel.
De Arnhemsche Courant van 3 april 1926 berichtte hierover.

Aanleg Tennisbanen Ernst Casimirlaan

De secretaris van de stichting, de heer W. Terpstra, woonde op Prümelaan 10. De uitnodiging die hij verstuurde voor de opening van de tennisbanen is teruggevonden in de knipselboeken van John de Goeijen, zoon van de laatste landgoedeigenaar van Angerenstein en fervent tennisser. Daaruit blijkt dat de burgemeester van Arnhem, ‘den Edelachtbaren Heer Mr. S.J.R. de Monchy, Beschermheer der Stichting’, op 26 juni 1926 het lintje van de tennisbaan doorknipte.

Opening tennisbanen Ernst Casimirstichting

 

Op onderstaand kadastraal kaartje van de situatie zoals die tot kort geleden was, is de ligging van de voormalige tennisbanen nog goed te zien. Ook het voormalige toegangspad tussen de nummers 4 en 6 aan de Van Limburg Stirumlaan is nog te herkennen. In 1926 was de kant van de Van der Duyn van Maasdamlaan en Plein 1813 nog onbebouwd.
In 2016 hebben de bewoners van de Van Limburg Stirumlaan de helft van het tussenliggende stuk kunnen kopen. De andere helft is bij de huizen aan de Velperweg gekomen.

ErnstCasimirtennisbaan

 

In juli 1928 brachten enkele leden van tennisclub “Teddy” een bezoek aan de banen. Deze Arnhemse club bezocht allerlei tennisbanen in  Arnhem en omstreken en legde dat op foto vast. Hun fotoalbum bevindt zich in de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum. Op de eerste foto is de dubbele villa, die nu de Vijf Zuylen genoemd wordt, duidelijk te herkennen. Ook is te zien dat de Van der Duyn van Maasdamlaan nog onbebouwd is.

Ernst Casimir tennisbaan 29-6-28

Ernst Casimir tennisbaan 29-6-28

Ernst Casimir tennisbaan 29-6-28

Ernst Casimir tennisbaan 29-6-28

Ernst Casimir tennisbaan 29-6-28
Oud-wijkbewoonster mevrouw Wilmer heeft als jong meisje, in 1932, op de banen getennist. ‘Er vlogen regelmatig ballen over het hek en dan moest ik bij enorme zeurpieten aanbellen om de bal weer terug te krijgen.’ De banen zijn al jaren niet meer in gebruik, maar ze bestaan nog wel. Ze zijn eigendom van drie families aan de Prümelaan.

Ook na de oorlog werd er nog getennist. Onderstaande foto’s zijn genomen in de jaren vijftig. De tennisster aan slag is Mia te Poel. Op de achtergrond zijn de huizen aan de Prümelaan te zien.

Ernst Casimir tennisbaan, ca, 1950

Ernst Casimir tennisbaan, ca, 1950

Leave a Reply

  

  

  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.