De Vijf Zuylen

De Vijf Zuylen

Het opvallende pand De Vijf Zuylen, op de hoek van de Velperweg en de Van der Duyn van Maasdamlaan, is gebouwd in de stijl die ‘Um 1800’ wordt genoemd. Dit is een neostijl die teruggrijpt op de architectuur die rond 1800 in zwang was. Het golvende balkon op zuilen, de imposante entree en de vorm van de ramen zijn daar duidelijke voorbeelden van. Het pand is rond 1915 als twee-onder-een-kapwoning gebouwd. Later zijn de twee woningen samengevoegd tot één grote villa. De architect van dit imposante hoekpand is onbekend. Het pand aan Velperweg 168 van architect Jansen uit Gorssel is in dezelfde stijl gebouwd

In de Tweede Wereldoorlog nam Hanns Albin Rauter, de hoogste baas van de Duitse politie in Nederland, met zijn familie intrek in villa. Het ondergrondse blad Trouw verspreidde dit nieuws meteen en prompt werd de bewaking van het huis verscherpt en 23 medewerkers van Trouw werden geëxecuteerd.

Pas in 1993 kreeg het pand de naam ‘De Vijf Zuylen’, toen een advocatenkantoor met vijf partners hier kantoor ging houden. In dat jaar onderging het gebouw binnen en buiten een grondige restauratie en renovatie door architect D.W. Ouwerkerk. Het interieur heeft nog een aantal originele elementen, zoals de trappaal, trapleuningen en spijlen, houten lambrisering met panelen, een schouw in fraai roze marmer en een spiegel met decoraties in neo-rococo. Het pand bestond oorspronkelijk uit twee woonhuizen, die later zijn samengevoegd. Sinds 1945 hebben verschillende bedrijven in het pand kantoor gehouden, onder meer notarissen, accountants, consultants en het chemisch bedrijf Giba Geigy. In 2007 is de ABN-AMRO erin getrokken.

 

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.