De Vijf Zuylen 1

De Vijf Zuylen

Het opvallende pand De Vijf Zuylen, op de hoek van de Velperweg en de Van der Duyn van Maasdamlaan, is gebouwd in de stijl die ‘Um 1800’ wordt genoemd. Dit is een neostijl die teruggrijpt op de architectuur die rond 1800 in zwang was. Het golvende balkon op zuilen, de imposante entree en de vorm van de ramen zijn daar duidelijke voorbeelden van. Het pand is rond 1915 als twee-onder-een-kapwoning gebouwd, met adressen Van der Duyn van Maasdamlaan 2 en Ernst Casimirlaan 23 (nu Velperweg 101b). Later zijn de twee woningen samengevoegd tot één grote villa. De architect van dit imposante hoekpand is onbekend. Het pand aan Velperweg 168 is in dezelfde stijl gebouwd door architect Jansen uit Gorssel.

In 1943 werd de villa Ernst Casimirlaan 23 gevorderd door de bezetter. Hanns Albin Rauter, de hoogste baas van de Duitse politie in Nederland, nam met zijn familie intrek in villa. De familie Iordens, eigenaar van het pand, vond tijdelijk onderdak bij de buren op de Van der Duyn van Maasdamlaan 2. Het ondergrondse blad Trouw verspreidde het nieuws van de vestiging van Rauter aan de Ernst Casimirlaan meteen en prompt werd de bewaking van het huis verscherpt en 23 medewerkers van Trouw werden geëxecuteerd.

Sinds 1945 hebben verschillende bedrijven in het pand kantoor gehouden, onder meer notarissen, accountants, consultants en het chemisch bedrijf Giba Geigy. 

In 1993 vestigden zich in de samengevoegde villa’s het notariskantoor De Vijf Zuylen Notarissen, een fusie van drie gerenommeerde Arnhemse notariskantoren met vijf partners: de notarissen Wilod Versprille, Willemsen, Den Hartog, Van der Maas en Brugman. Omdat er maar 4 zuilen stonden werd er een vijfde in de tuin geplaatst.

De Vijf Zuylen

Het gebouw onderging in dat jaar binnen en buiten een grondige restauratie en renovatie door architect D.W. Ouwerkerk. Het interieur heeft nog een aantal originele elementen, zoals de trappaal, trapleuningen en spijlen, houten lambrisering met panelen, een schouw in fraai roze marmer en een spiegel met decoraties in neo-rococo. 

In 2007 is de ABN-AMRO erin getrokken. In 2023 vestigde zich hier tandartspraktijk ‘Mondzorg Velperweg’. De naam De Vijf Zuylen bleef al die tijd behouden.

One comment on “De Vijf Zuylen

  1. Reply A. Heusingveld jan 3,2023 07:49

    Ik heb gewerkt in dat schitterende pand. Het waren geen advocaten maar notarissen die zich in 1993 in dat pand vestigden. Dat kantoor heette De Vijf Zuylen Notarissen, een fusiekantoor van drie gerenommeerde Arnhemse notariskantoren (toen bestaande uit de notarissen Wilod Versprille, Willemsen, Den Hartog, Van der Maas en Brugman)

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.