Tennispark Klarenbeek, 1916-1936 1

De Arnhemse Lawn Tennis Bond (A.L.T.B.) is opgericht op 22 januari 1902. De bond pachtte eerst een perceel van J.H. Lüps aan de Beeldhouwerstraat, op landgoed Beekenkamp. Met een lening van elfduizend gulden kon de Bond drie banen aanleggen en een clubhuis bouwen. In 1903 werd daar het Nationaal Kampioenschap gespeeld. Toen J.H. Lüps Beekenkamp in 1905 verkocht, moesten de tennisbanen ook het veld ruimen.

Affiche met aankondiging van de internationale tenniswedstrijden op Klarenbeek in 1916

In 1912 koopt Jan de Goeijen, eigenaar van Angerenstein, de aan zijn landgoed grenzende delen van Klarenbeek tot aan de Huijghenslaan. De Goeijen was een fervent tennisser. Op de voormalige voetbalvelden liet hij een tennispark aanleggen dat hij in 1916 verhuurde aan de Arnhemse Lawn Tennis Bond. Er kwamen zes gravelbanen, en twee asfaltbanen voor jeugd en thee-leden. Het complex beschikte over een modern clubgebouw met kleedruimten en warme douches in het souterrain, in die tijd geen vanzelfsprekende voorzieningen. Men kon er de lunch gebruiken en tijdens Open Wedstrijden was er levende muziek met bowl.

Fresco in het clubhuis van tennisbaan klarenbeek

Het clubgebouw had wandschilderingen die gemaakt waren door Jan Feith, een bekend illustrator die bevriend was met De Goeijen. Van deze enigszins karikaturale tekeningen zijn intertijd ook prentbriefkaarten gemaakt.

Aan de opening werd ook in de landelijke pers aandacht besteed. Zo schreef De Prins op 10-6-1916:

De nieuwe tennisbanen op Klarenbeek, 1916

De tennisgronden op Klarenbeek stonden bekend als de mooiste van het vasteland van Europa. Hier werden regelmatig nationale kampioenschappen gespeeld. In 1920 nam Nederland voor het eerst deel aan de Davis Cup. In de eerste ronde kwam het veel sterker geachte Zuid-Afrika naar Klarenbeek. Het Nederlandse team boekte een sensationele overwinning. In één klap had Nederland naam gemaakt als tennisnatie.1

In de hoogtijdagen rond 1930 kende de Arnhemse tennisclub 330 leden. Jan de Goeijen en zijn zoon John voerden ieder een tijd het secretariaat van de tennisclub. John hield in de periode 1922 tot 1929 plakboeken bij met foto’s, knipsels, programmaboekjes, wedstrijduitslagen enzovoort. Die plakboeken bevinden zich in de collectie van het Gelders Archief en Zijn digitaal te raadplegen. Het gaat om drie albums, die verslag doen van de jaren 1922-1923 ,  1926-1927 en 1928-1929. De ontbrekende jaren lijken erop te duiden dat er meer albums geweest moeten zijn. 

De Goeijen was het niet altijd eens met de toedeling van landenwedstrijden door het hoofdbestuur van Nederlandse Lawn Tennis Bond. Belangrijke toppers zoals de Davis-cup werden naar zijn mening te vaak in het westen van het land gespeeld, terwijl Arnhem werd afgescheept met wedstrijden tussen Nederland en België en andere ’tweederangs’ tennislanden. Maar veel bereikte hij met zijn protesten niet. Wel vond in 1928 de wedstrijd Holland-Indië in Arnhem plaats, tijdens de Indische Tentoonstelling in Sonsbeek. En omdat Wageningen een te kleine accommodatie had, kwamen ook de (Inter)nationale Academiale Wedstrijden tussen de zes Nederlandse universiteiten naar Arnhem.

Naast tennis werd er op Klarenbeek ook gehockeyd. De Arnhemse Hockeyclub beleefde daar een periode van grote bloei en speelde meerdere malen om de nationale titel. De hockeyers kregen ook een deel van het clubhuis ter beschikking.

De tennisbanen werden in vorstperiodes ondergespoten, zodat er geschaatst kon worden.

De ijsbaan op Klarenbeek in 1933

Het tenniscomplex moest verdwijnen toen De Goeijen dit deel van het landgoed in 1936 verkocht aan projectontwikkelaars. De ALTB vond een nieuw onderkomen op de Hoogkamp en de hockeyclub verhuisde naar Het Lange Water bij Elsweide. Een boom in het trottoir van de Laan van Angerenstein markeert nog de plaats waar vroeger het toegangshek van de tennisbaan was.

1 https://www.kennisbanksportenbewegen.nl/
met dank aan Theo Bollerman, die ons hierop wees.

One comment on “Tennispark Klarenbeek, 1916-1936

  1. Pingback: De tuinman van Klarenbeek ← Historie Angerenstein

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.