Uitstapjes vanuit Sonsbeek in 1780

Pieter Beelaerts van Blokland (1744-1812)

Maria Adriana van Beeftingh (1744-1828)

In 1780 logeerde Mr. Pieter Beelaerts van Blokland, burgemeester van Dordrecht, met zijn vrouw Maria Adriana van Beeftingh 16 dagen bij zijn broer Mr. Gerard Beelaerts van Wieldrecht op Hartjesberg, het huidige Sonsbeek. Van daaruit ondernam hij verschillende uitstapjes in de omgeving en bezocht ook Klarenbeek en Angerenstein.

Den 23e Klarenbeek besigtigd, toebehorende aan den Heer van Rosevelt, welke plaats met het grote bosch buiten deselve daaraan gelegen groot word gerekent 160 mergen. In dit bosch zijn grote en zware bomen, dog nu verscheide gehakt; daar zijn vyvers en reservoirs, fourneerende het water op de plaats zelve, welke wegens desselfs plantagie niets remarquabels heeft; ook is het huis zeer gemeen, dog de cascades en fontijn-werken, alle zonder kunst door de natuur werkende, maken alleen het fraaye uit, zijnde aldaar hoge sprongen, en wel eene van 34 voeten hoog. Van daar na Angelenstein, de Heeren van Engelen toebehorende. Op dese plaats is eene zeer fraye party van vyvers, cascades en sprongen,uit de natuur, en zonder ophouden, den gantschen zomer door, altijd lopende en springende, ook is daar een bosch met schone bomen.

Bron: Uitstapjes van Sonsbeek uit in 1780. medegedeeld door Jhr. Mr. W. A. Beelaerts van Blokland. In: Bijdragen en Mededelingen van de Vereniging Gelre, 1916

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.