W.F.C. Schaap (1872-1933)

Schaap kwam in 1897 naar Arnhem en was werkzaam als adjunct-directeur van het Bureau Gemeentewerken onder ir. J.W.C. Tellegen. Na een korte tijd werd hij directeur Gemeentenwerken van Deventer. Na vier maanden was hij al weer terug om Van Tellegen op te volgen die naar Amsterdam vertrok. Hij zou dat blijven tot 1920, toen hij in Arnhem een eigen architectenbureau begon.
In de gemeentelijke dienst kunnen een vele plannen op zijn naam gezet worden, zoals industrieterrein Het Broek, diverse uitbreidingsplannen, villawijken, woningwetcomplexen,
een tramnet voor de stad en een saneringsplan voor Klarendal.
Hij droeg de socialistische beweging een warm hart toe wat tot uitdrukking kwam in zijn uitbreidingsplannen waarin de bouw van woningwetcomplexen altijd een rol speelde.
In de omgeving van Angerenstein zijn dat bijv. de stedenbouwkundige plannen die hij voor de Mussenbuurt en de Geitenkamp ontwierp. Hij was een aanhanger van de ‘moderne’ stedenbouw, waarbij niet alleen de hoogste financiële opbrengsten scoorden, maar waar juist meer aandacht besteed werd aan een goede leef- en woonomgeving, met esthetische kwaliteiten.
De door hem ontwikkelde conceptplannen Algemeen Plan van Uitbreiding van 1904 en 1917 werden nooit echt behandeld in de gemeenteraad en werden daarom ook nooit officieel vastgesteld. P. Verhagen van het Rotterdamse architectenbureau ‘Granpré Molière, Verhagen en Kok’ kreeg dat uiteindelijk wel voor elkaar, zodat het plan, in aangepaste vorm alsnog in 1933 rechtskracht kreeg.( Het Algemeen Uitbreidingsplan).
Het conceptplan van Schaap uit 1904 is de leidraad geweest voor de verdere stadsuitbreiding, ook voor Angerenstein –Zuid.

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.