G.L. van Straaten (1896-1978)

De architect en stedebouwkundige G.L.Van Straaten woonde als studeerde bouwkunde in Delft en vestigde zich in 1925 als zelfstandig architect in Arnhem. Vanaf ca. 1930 was hij werkzaam bij het Ingenieurs- en Architectenbureau Schaap “Bureau voor Stedebouwkundig Werk”. Na het overlijden van Ir. Schaap in 1933 volgde hij deze op als leider van het bureau en als voorzitter van de Gelderse schoonheidscommissie.
Als stedbouwkundige adviseerde hij gemeenten en provincies bij uitbreidingsplannen en streekplannen. Streekplannen voor de Veluwe, Achterhoek en het Rijk van Nijmegen werden door hem opgesteld.
Als architect bouwde hij kantoren, woonhuizen en villa’s. De stijl waarin Van Straaten werkte ontwikkelde zich van de Amsterdamse naar de Delftse School. In de jaren vijftig werd Van Straatens architectuur strakker en zakelijker, maar hij bleef bouwen in baksteen. Dit zakelijke traditionalisme is te zien bij hotel Haarhuis in Arnhem.
In Angerenstein op de Huijghenslaan, bouwde hij een dubbele woning, waarvan hij nr. 34 zelf ging bewonen en een woning op de Julianalaan nr.96.
Na de oorlog werd hij supervisor over Wederopbouwplannen van diverse Gelderse gemeenten.

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.