De oudste inwoner van Nederland.

Op 15 mei overleed Cornelia Boonstra- van der Bijl op 110-jarige leeftijd. Sinds 2 september 2020 mocht zij zich de oudste inwoner van Nederland noemen. Mevrouw Boonstra werd in 1910 geboren in Herwijnen in de Betuwe, maar het grootste deel van haar leven woonde zij in Angerenstein en directe omgeving.

In 1940 trouwde Cornelia met apotheker Hendrik Boonstra. In april van dat jaar had hij de ‘Casimir-Apotheek’ ingeschreven in het Handelsregister. De naam dankte de apotheek aan het adres, Ernst Casimirlaan 35 (later veranderde dit adres in Velperweg 111). Terwijl haar man de apotheek bestierde hield mevrouw Boonstra zich bezig de huishoudelijke taken en met het gezin. Het echtpaar kreeg zes kinderen. In 1943 werd via een advertentie in de Arnhemse Courant ‘net meisje voor dag en nacht’ gevraagd. En in 1956 werd een ‘flinke werkster voor elke morgen’ gevraagd. ‘Kneelie’, zoals de door haar man werd genoemd, stond er dus niet helemaal alleen voor. De apothekersassistente, die in het dagblad TROUW werd geworven in 1957, moest ‘bij voorkeur meelevend protestant of rooms-katholiek’ zijn.

personeelsadvertentie Casimir-Apotheek

In 1963 overleed Hendrik Boonstra op 56-jarige leeftijd. Zijn vrouw moest de apotheek verkopen en verhuisde eind jaren 1960 naar de Paasberg. Daar woonde ze tot haar 100ste. Toen verhuisde zij naar verpleeghuis Vreedenhoff, waar ter gelegenheid van haar 105de verjaardag een gang naar haar vernoemd werd, de ‘BoonstrAllee’.

Uiteraard werd mevrouw Boonstra vaak gevraagd naar het geheim van haar ouderdom. Haar zoon Eite vertelde aan de Gelderlander: ‘Moeder heeft altijd hard gewerkt en ging er prat op dat ze geen make-up droeg en nooit medicijnen gebruikte’.

Cornelia Boonstra werd op 2 september de oudste inwoner van Nederland door het overlijden van de 114-jarige Anne Brasz-Later in Utrecht.

Opmerkelijk is dat in Arnhem nog iemand woont die tot de oudsten van het land behoort. De bij de Drie Gasthuizen wonende Anny Bliekendaal-Rothengatter wordt volgende week donderdag 108 en is daarmee de op zes na oudste inwoner van Nederland.

Medicijnflesje van de Casimir apotheek

Medicijnflesje van de Casimir apotheek aan de Ernst Casimirlaan 35 (later Velperweg 111)

Advertentie opleiding apothekersassistente
In de Arnhemse Courant van 23-8-1958 plaatste apotheker H. Boonstra van de Casimir Apotheek een advertentie voor zijn opleiding voor apothekersassistente.
Apotheek Brouwer aan de Velperweg 111, Arnhem
In 1940 opende H. Boonstra de Casimir Apotheek aan de Ernst Casimirlaan 35 (later werd dit adres Velperweg 111). In 1969 nam Mej. A. Boonstra de apotheek over. In 2008 ging de apotheek op in het Gezondheidscentrum Velperweg 71.
div. sept 06 146

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.