Vitesse op Klarenbeek, 1896-1915

Leerlingen van de HBS en het gymnasium richtten in 1892 de voetbalclub Vitesse op. Van 1896 tot 1915 was het Vitesseterrein gelegen op Klarenbeek. Middenin wat nu onze wijk is, zo ongeveer tussen de Huijghenslaan, Velperweg, Julianalaan en Laan van Angerenstein. Toen landgoed Klarenbeek verkocht was werd hier het Sport en Evenemententerrein aangelegd, dat in 1891 werd uitgebreid met een wielerbaan. In 1896 kreeg Vitesse een veld op het middenterrein van de wielerbaan. Op kaarten is nog te zien hoe de beek hier omheen stroomde.
Ook de voetbalclub Overwinning Door Oefening (ODO), opgericht in 1904, speelde op Klarenbeek, in ieder geval tot 1915.

Na de sloop van de wielerbaan in 1898 kwam er tot grote vreugde van de voetballiefhebbers een professioneel veldencomplex. Tal van internationale wedstrijden zijn daar gespeeld en Vitesse beleefde er zijn grootste successen: oostelijk kampioen in 1913, 1914 en 1915.

Gekostumeerde voetbalwedstrijd op Klarenbeek

In 1913 vierde Arnhem 100 jaar bevrijding van de Fransen. Op 11 en 12 november waren er tal van festiviteiten in de stad. Op het terrein van Vitesse op Klarenbeek werd een gekostumeerde voetbalwedstrijd met muziek gespeeld.

Vitesse verhuisde in 1915 naar gemeentegrond ten noorden van de Rosendaalseweg. Waar nu het zorgcentrum De Drie Gasthuizen staat, verrees het Stadion Monnikenhuizen, later Oud-Monnikenhuizen genoemd. De stadskwekerij van de gemeente werd hiervoor verplaatst in de richting van de Arnhemse Buitenschool. Op 26 september 1915 vond de officiële opening plaats met de wedstrijd Nederland-Duitsland, uitslag 4-2! In de jaren tot de oorlog trok het stadion gemiddeld achtduizend betalende toeschouwers per jaar. De niet-betalende bezoekers keken toe vanaf de ‘werklozenbult’, langs het pad van de Monnikensteeg naar de Bosweg. In 1950 verhuisde het voetbalcomplex naar ‘Nieuw Monnikenhuizen’ aan de andere zijde van de Monnikensteeg. Het nieuwe stadion had plaats voor twaalfduizend toeschouwers. De openingswedstrijd tegen Feyenoord werd met 2-1 gewonnen.

Veel later, aan het einde van de twintigste eeuw, gaven de thuiswedstrijden van Vitesse steeds meer overlast in de wijk Angerenstein, door parkeerdruk en vandalisme. Teleurgestelde fans stichtten na een verloren wedstrijd wel eens een brandje bij de Marijkeschool, gooiden ruiten in en vernielden planten in voortuinen. Daar kwam een einde aan toen het voetbalcomplex in 1998 onderdak vond in het Gelredome. Op het vrijkomen sportcomplex is de woonwijk ‘Nieuw Monnikenhuizen’ gebouwd
Twee belangrijke beschermheren van Vitesse uit de jaren dertig waren baron Reinier Van Pallandt en J.G.B. Berentzen van de Ernst Casismirlaan 6 die als directeur van V&D vaak spelers wist te lokken met het vooruitzicht op een  baantje bij zijn warenhuis.

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.