Julianalaan

Als de aanleg van de wijk Angerenstein in volle gang is staat op 12-11-1935 het volgende in de Arnhemsche Courant:
….Wij hebben onlangs meegedeeld, hoe de wegenaanleg op Angerenstein snel vordert. De heer Bouwmeester vestigt de aandacht op de benaming van de nieuwe straten, welke straks aan de orde zal komen. Alle steden en dorpen bezitten een Julianastraat of -laan: laat men zorgen dat de parkaanleg op Angerenstein,Julianapark en de weg welke er door gaat Julianalaan wordt genoemd.
Met de parkaanleg wordt slechts een deel van het huidige park Angerenstein bedoeld. Het Huis Angerenstein en de directe omgeving zijn dan nog in bezit van de bewoners, de familie De Goeijen.
Een Julianapark is er nooit gekomen, maar wat betreft de straatnaam neemt de gemeenteraad van Arnhem de suggestie van de heer Bouwmeester over en op 16-3-1936 wordt besloten de weg langs Angerenstein tussen de Velperweg en de Rosendaalseweg de Julianalaan te noemen. Maar meneer Bouwmeester kreeg nog een extraatje. In 1936 koopt de Gereformeerde Kerk een stuk grond terrein waar de Laan van Angerenstein, de Julianalaan en de Karthuizerstraat samenkomen om er een kerk te bouwen. In 1947 is op deze plaats een witgeschilderd houten kerkgebouwtje gebouwd: de Julianakerk. Dit noodkerkje heeft dienst gedaan tot 1962, toen de Gereformeerden de nieuwe kerk, de Opstandingskerk, aan de Rosendaalseweg in gebruik namen.

Het Julianakerkje

 Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina van Oranje-Nassau (Den Haag, 30 april 1909 – Baarn, 20 maart 2004) was koningin der Nederlanden van 4 september 1948 tot en met 30 april 1980 (de inhuldiging vond plaats op 6 september 1948). Zij had onder andere de titels Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, hertogin van Mecklenburg en Prinses van Lippe-Biesterfeld. Juliana was getrouwd met prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld (1911-2004), met wie zij vier dochters kreeg en was enig kind van koningin Wilhelmina der Nederlanden (1880-1962) en prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin (1876-1934).

In de Tweede Wereldoorlog zijn de straatnamen die verwijzen naar leden van het Koninklijk Huis een doorn in het oog van de bezetter.
Op 24-2-1942 Besluit de burgemeester van Arnhem dat, op last van de Commissaris- Generaal voor Bestuur en Justitie, de namen van deze straten gewijzigd worden. De nieuwe straatnamen verwijzen naar Nederlandse wetenschappers. De Julianalaan wordt de Boerhavelaan.

Herman Boerhave (1668-1738) was een veelzijdig en in zijn tijd een werelberoemd geleerde en had grote faam als arts, anatoom, botanicus, scheikundige en onderzoeker
Hij was hoogleraar aan de medische faculteit van de Universiteit van Leiden en werd daar later ook rector magnificus.

Na de oorlog wordt de vooroorlogse naam in ere hersteld.

Bij de aanleg van de Julianalaan meldt de aannemer dat hij veel problemen heeft met de drassigheid van de bodem. Om het water goed af te kunnen voeren worden er langs de weg nieuwe waterpartijen aangelegd. Bovendien worden er twee soorten riolen aangelegd één om het hemelwater naar de beken af te voeren en één om huishoudelijk afvalwater op de grote riolering op de Velperweg te lozen.
Al dat water maakt het in 2005 voor de bewoners van de Julianalaan mogelijk om de Julianabeek door hun voortuinen aan te leggen.

De Julianalaan kreeg in 1937 zijn eerste bewoners in acht huizen (nummers 54, 62, 84-94. In de periode 1938-1940 kwamen er zesendertig huizen bij. Zes nummers bleven nog onbebouwd. Vier huizen (nummers 56, 56a, 58 en 60) werden pas in de tweede helft van de jaren ’60 gebouwd. Op deze plaats stond van 1947 tot 1962 de Julianakerk.

Nummer 30 tot en met 48 werden als huurhuizen gebouwd. Toen het echtpaar de Jonge in 1938 als eerste bewoner nummer 38 betrok,konden ze kiezen welk huis in het rijtje van negen hun voorkeur had. Er was op dat moment nog maar één huis bewoond. De huur bedroeg 38 gulden per maand. (bron: interview met mevrouw de Jonge voor de wijkkrant in 1994).

Afbeeldingen uit Gelderland in Woord en Beeld, 1936

Aanleg Julianalaan in de jaren dertig

Aanleg Julianalaan

GIB werklui

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.