Melkboer Egging 2

In de Prümelaan was het voor de oorlog altijd een drukte van belang. Elke morgen kwamen de meeste leveranciers met hun waren aan huis. Een daarvan was onze melkboer. Hij kwam uit Plattenburg en heette Egging.
Met paard en wagen ging hij langs zijn klanten in onze straat. Maar het bijzondere van “Jan de melkboer” was, dat als je er om vroeg mee mocht rijden op de bok
Als Jan zijn ronde gedaan had reed je helemaal mee naar zijn boerderij aan de Kernheimstraat en mocht je een kijkje nemen bij de koeien in de stal en genieten van de voor een stadsjongen zo bijzondere boerenluchtjes.
Zo af en toe mocht je wel eens de teugels vasthouden op de bok. Soms kreeg je een stukje kaas wat hij blijkbaar ook verkocht.
Na zo’n gratis ritje liep je voldaan weer naar huis, het was maar een paar minuten lopen,en je zag al weer uit naar de volgende rit met Jan de melkboer.En passant bedelde je dan nog even bij bakker van Asselt om een krentenbol, die je kreeg omdat wij klant waren.

Herinnering van Carel van Aalst

Opmerking redactie: De Kernheimstraat bestaat niet meer. Hij lag op het huidige AKZO-terrein ter hoogte van de Beeldhouwerstraat.

2 thoughts on “Melkboer Egging

 1. Reply Vera van Loon-de Greef jul 25,2023 14:45

  Wat leuk om te lezen! Mijn opa Evert Egging is in 1887 geboren op Plattenburg. Hij komt daar van een boerderij. Was ruim 17 are groot. Maar broers van mijn opa Evert of broers van zijn vader heetten ook geen Jan. Is wel heel toevallig de combinatie Plattenburg en Egging.
  Zijn vader heette Gerardus/Gradus Egging. Getrouwd met Kuster.
  In een akte (ivm overlijden Gerardus) staat ook de naam Kernheimstraat vermeld.
  Maar de naam Egging komt natuurlijk wel meer voor.
  Mvrgr Vera van Loon

 2. Reply Vera van Loon-de Greef jul 26,2023 06:04

  N.a.v. het bericht over Jan de melkboer en mijn bericht van 25 juli 2023 nog het volgende.
  Mijn opa Evert Egging en al zijn broers en zussen zijn geboren op Plattenburg en woonde daar in een boederij. Ben even de geschiedenis ingedoken. De naam Egging triggert natuurlijk. De oudste broer van mijn opa had een zoon die als doopnaam Johannes (Everhardus, Albertus)Egging had. Hij is geboren in 1912. Dat zou dan eventueel Jan (de melkboer) kunnen zijn.Van deze zoon heb ik verder niet kunnen vinden helaas. Weet natuurlijk niet of dat overeenkomt met het verhaal van de heer van Aalst.
  Vera van Loon

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.