Historie van de ‘dokterswoning’ Huijghenslaan 2, “De Heurne” genaamd. 2

De heurne aan de Huyghenslaan

Het huis is gebouwd in 1923 als tweede huis op de Huijghenslaan. De eerste bebouwing was het witte huis met rieten dak op nummer 63. De huizen aan de Rosendaalsestraat stonden er al 10jaar. Het schoolgebouw al in 1881. In 1922 en 1923 werd de wijk Geitenkamp gebouwd. Daar waren natuurlijk medische voorzieningen voor nodig. Dat was de reden, dat de jonge arts Cor Schoemaker een pand met praktijk liet bouwen op de hoek Huijghenslaan en de Rosendaalseweg.
De bouw is met de beste kwaliteit bakstenen uitgevoerd, daar de familie een steenfabriek in bezit had in Haalderen.
De bouwtekeningen zijn nog in het huis aanwezig. De naam van het huis werd daarop aangegeven als “De Zwaluw”, later tot “De Heurne” omgedoopt. In de achterhoek ligt de dorpjes Heurne en De Heurne. In het achterhoeks betekent de naam Heurne gewoon ‘hoek’.

Toen dr. Schoemaker na zijn huwelijksreis wilde gaan starten met de praktijk, had zich tot zijn verbazing en schrik al een andere collega-huisarts gevestigd op de van Maerlantstraat. Dat was dr. Broeker. Zij hebben altijd goed samengewerkt. Dr. Schoemaker gold hier als de katholieke dokter. Hij deed de huisvisites op de motor. Na 10 jaar was het gezin Schoemaker dusdanig gegroeid, dat er achter het huis een keuken werd aangebouwd met daarop een kinderkamer. Er is nog fraai glas-in-lood in die kamer met afbeeldingen van Sinterklaas en spelende kinderen. Dr.Schoemaker speelde jaarlijks voor Sinterklaas en heeft daarom dit glas-in-lood raampje als geschenk gekregen.

Tijdens de oorlog werd Arnhem in 1944 geëvacueerd. Zo ook moest dr.Schoemaker en zijn gezin het huis verlaten. Hijzelf is er nooit meer in teruggekeerd omdat hij tijdens de evacuatie overleed aan longkanker, pas 46 jaar oud. Het gezin Schoemaker heeft 23 jaar in het huis gewoond. Tijdens de evacuatie heeft een Duits militair arts in het pand praktijk gehouden. Het huis heeft behoorlijk wat oorlogsschade opgelopen als gevolg van het bombarderen van het naastgelegen huis op nummer 4. In 1980 vonden wij onder de huiskamervloer een doos met familiepapieren van de familie Schoemaker, het waren vooral schoolrapporten en nota’s. Voor de evacuatie was deze doos onder de vloer verstopt. De familie was erg blij met de vondst. Het wandmeubilair in de huidige spreekkamer heeft de oorlog overleefd en is nog origineel uit 1923.

De volgende arts was dr. Dick van Balen. Hij begon de praktijk in 1946. Een bijzonder vriendelijke man, die kinderloos met zijn vrouw in dit grote pand woonde. Hij was hier de katholieke dokter en kreeg een grote praktijk met ongeveer 4000 “zielen”. In 1968 is hij met de praktijk gestopt. Hij verhuisde toen naar Maastricht en was verder werkzaam als arts bij de GGD. Hij heeft 22 jaar in het pand gewoond en is in 1993 in Arnhem overleden, 83 jaar oud.

In 1968 werd de praktijk overgedragen aan dr. Thom Snels. Hij was klein van stuk en zeer energetisch. Hij behandelde naast de grote praktijk ook de gehele drugswereld van Arnhem. Dat hij en zijn vrouw dit niet konden bolwerken, maakt duidelijk waarom hij in 1974 vertrok en studentenarts in Delft geworden is. Later werd hij huisarts in Maarsenbroek en nadien geriatrisch consulent. Hij heeft 6 jaar in bet pand gewoond. Dr.Snels is nu met pensioen.

In maart 1974 nam ondergetekende de praktijk over van Thom Snels. In de krant verschenen ingezonden brieven met als titel ‘sneller dan Snels’, omdat dr.Snels zo plots vertrok. Het heeft even geduurd voor de drugswereld een nieuw onderkomen gevonden had. De voortuin werd toen veelvuldig als bivak gebruikt door deze mensen, met alle problemen van dien.

Jos Gribnau en zijn vrouw Sonja Wallen woonden tot nu toe in dit pand en hebben veel wel en wee aan zich voorbij zien komen. Hun eigen twee zonen zijn uitgevlogen na een leuke jeugd in deze kinderrijke en doorleefde buurt. Als mensen voor de eerste keer in de spreekkamer komen, zijn ze vaak verbaasd over de ruimte en de sfeer van vroeger jaren. Het doet aangenaam aan. Werken in dit huis is dan ook erg plezierig, het voelt alsof je goed zittende kleding aan hebt.

De laatste jaren is bet huis volop gerenoveerd. Het dak hersteld, een nieuw hek om de ruin en de gevelrenovatie. Er werden een aantal oude bomen weggehaald waardoor bet huis weer zichtbaar werd. ‘De Heurne’ wordt door de gemeente gezien als ‘gezichtsbepalend’ voor de Huijghenslaan.
In 2003 is bet huis 80 jaar oud. Een respectabel pand, doorleefd, veelvuldig veranderd en met liefde gekoesterd.

 

2003, Jos en Sonja Gribnau

 

2 thoughts on “Historie van de ‘dokterswoning’ Huijghenslaan 2, “De Heurne” genaamd.

 1. Reply Pim de Glas dec 22,2017 19:39

  Beste Jos Gribnau,
  Via Google kwam ik op deze website terecht. Uw voorganger, Thom Snels, was onze enige neef van vaders zijde. Hij is op 8 december j.l. overleden op 81 jarige leeftijd. Heel veel contact hebben we niet met hem gehad. Ik vraag mij af of u hem goed gekend hebt en in staat en bereid bent wat over hem te vertellen.
  Met vriendelijke groet.
  Pim de Glas Nijmegen

 2. Reply Jealine nov 14,2020 20:47

  Hallo jos

  Bij toeval kwamik terecht op deze site. Ik was op zoek naar ons eiegn huis, nr 10
  Hoe gaat het jullie,?
  We zijn inmiddels bijna 50 jaar verder

  Veellieve groeten

  Jealine kannekens

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.