De tuinman van Klarenbeek 1

In 1884 woont aan de Rosendaalseweg op nummer 151 Cornelis Wilhelmus Starrenburg. Hij is de tuinman van het landgoed Klarenbeek. Zijn werkgeefster, de douairière Van Pallandt, woont op nummer 148.
In 1901 is het adres van de tuinman van het landgoed ineens Huijghenslaan nr. 3. Hij is niet verhuisd, maar er is een nieuwe straat aangelegd: de Huijghenslaan. Het huis Klarenbeek, dat inmiddels niet meer in bezit is van de familie Van Pallandt, krijgt huisnummer 1. Iets verder richting Velperweg wordt kort vóór 1920 nog villa De Ekkel gebouwd, met huisnummer 5 (nu nummer 63). Dat waren toen alle nummers aan de Huijghenslaan.
De tuinmanswoning lag zo’n beetje midden op de huidige Laan van Angerenstein, vlak bij de kruising met de Laan van Klarenbeek. Op onderstaand kaartje uit de VVV-gids van ca. 1900 is dat goed te zien. Villa De Ekkel staat daar uiteraard nog niet op.

Top. kaart uit de VVV-gids van ????

Tuinmanswoning C.W. Scharrenburg, Klarenbeek Arnhem

In 1913 koopt Jan de Goeijen, de eigenaar van Angerenstein, het deel van Klarenbeek tussen Angerenstein en de Huijghenslaan. Hij is een groot liefhebber van de tennissport en laat er een tennispark van allure aanleggen. Daar moet de tuinmanswoning voor wijken. In 1915 en 1916 staat er niemand meer op dit adres geregistreerd. Tuinman Starrenburg is dan 68 jaar oud. Hij vertrekt naar Velp, waar hij in 1931 op 84 jarige leeftijd overlijdt.
In 1917 werd Huijghenslaan nummer 3 vergeven aan het nieuwe clubgebouw van de Arnhemse Lawn Tennis Bond (ALTB).
Als er begin jaren ‘30 meer huizen langs de Huijghenslaan gebouwd worden, moet de nummering aangepast worden; in 1933 krijgt het clubgebouw nummer 49.

luchtfoto van tennisbaren Klarenbeek en angerenstein

In de jaren ’30 moeten tennispark en clubhuis wijken voor Angerenstein Midden. Sindsdien bestaat het adres Huijghenslaan 49 niet meer. De Arnhemse Lawn Tennis Bond speelt tegenwoordig op tennispark Molenbeke.

One comment on “De tuinman van Klarenbeek

  1. Reply Daniël Tulp jan 27,2017 14:41

    ALTB bestaat nog steeds, zie http://www.altb.nl. Nu wordt door hen getennist op tennispark Molenbeke.

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.