Schenking collectie historische foto’s voor SWA 1

Eind 2017 stond er op de website van de Werkgroep Historie, een reactie op het stukje over Jan de Goeijen, de laatste particuliere eigenaar van Angerenstein. Frank Ekstijn schreef dat hij een aardig fotoarchief over De Goeijen bezat en of wij daar meer over zouden willen weten. Uiteraard zijn we daarop ingegaan.
Bij het eerste gesprek vertelde Frank dat hij een fotoverzamelaar is en de collectie in de jaren tachtig had verworven. Vanwege ruimtegebrek zoekt hij er nu een goede bestemming voor. En zo kwam hij via de website bij ons terecht.
De collectie De Goeijen is een vrij omvangrijke collectie foto’s, negatieven, fotoalbums en zwart-witdia’s. Frank heeft binnen die collectie een tweedeling gemaakt tussen het materiaal dat betrekking heeft op De Goeijens betrokkenheid bij de aanleg van een spoorlijn in Amerika en het overige materiaal. Omdat de eerste groep vooral van belang is voor de geschiedenis van de Amerikaanse spoorwegen, zoekt hij voor dat deel van de collectie een bestemming in de VS. Het andere deel, 8 kistjes met zwart-witdiapositieven en 12 fotoalbums, schenkt hij aan de Stichting Wijkbelangen Angerenstein. Het zijn allemaal opnamen gemaakt in de periode 1910 tot 1925. 9 grote albums zijn verslagen van de reizen door Europa die de familie maakte. 3 albums met divers materiaal. De kistjes bevatten 8×8 zwart-witdia’s, o.a. over tochten met het familiejacht de Tricolore, en de opvang van Belgische en Franse kinderen in de eerste wereldoorlog in Huis Klarenbeek, dat De Goeijen in 1913 gekocht had.
Kortom, een heleboel nieuwe informatie over de familie De Goeijen, Angerenstein en Klarenbeek.
Eén foto was direct al aanleiding om  de geschiedenis van de formele tuin van Angerenstein te herschrijven.

One comment on “Schenking collectie historische foto’s voor SWA

  1. Reply Francoise de Goeijen feb 27,2021 10:46

    Ik heb ook nog foto’s van die tijd en ook nog oorkondes met gedankgetuiging. Misschien is er nog interesse in dom dit in te zien. Ik ben zelf de achter kleindochter van Jan de Goeijen.

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.