Bloemenberm langs de Julianalaan

In de berm van het middelste deel van de Julianalaan maken bewoners met de gemeente een bloemenberm. We zijn benieuwd wat daar gebeurt en bevragen Jeroen, initiatiefnemer.

Waarom een bloemenberm?

De berm was een saaie grasberm. Dat kan mooier en vrolijker, dacht ik. En het zou goed zijn om iets te doen tegen de daling van de insectenstand.

Wat is er mis met de insecten?

Het aantal insecten is in de afgelopen 20 jaar met 75% gedaald. Dat is echt zorgwekkend. Insecten staan onderaan de voedselketen. Dus zonder insecten geen vogels en zoogdieren. Ook voor de mens zijn de insecten cruciaal, zonder insecten valt ons voedselsysteem stil.

Waar waarom moeten we ons daar in de stad druk om maken?

Buiten de stad komt de natuur steeds meer onder druk. In de landbouwgebieden is door de hoge efficiency, insecticiden en pesticiden weinig plek meer voor de natuur. Dus wordt het groen in de stad, onze tuinen en parken, steeds belangrijker voor onder meer vogels, insecten en inheemse planten.

In de bloemenberm komen inheemse planten. Waarom is dat?

Voor het insectenleven zijn inheemse planten heel belangrijk. Dat komt omdat planten en insecten honderden miljoenen jaren samen geevolueerd zijn, als een soort kleine samenleving. Veel van onze insecten zijn dus afhankelijk van inheemse planten. In onze tuinen en parken staat het vol met planten uit verre landen: China, Japan, de Verenigde Staten. Een klein deel van de insecten, zoals sommige hommels, kan daar wel mee uit de voeten, maar de meeste insectensoorten niet. En ze zijn ook prachtig. Goed dus als daar meer plek voor komt.

Zijn die inheemse planten en insecten niet gevaarlijk?

Nee hoor! Het ergste wat je kan overkomen is een prik van een brandnetel.

Wat vooral gevaarlijk is, is dat de insectenstand zo snel in elkaar zakt. En bestrijdimgsmiddelen die vaak op planten van tuincentra worden gebruikt. Die zijn funest voor het bodem- en waterleven. En uiteindelijk ook voor ons.

Waarom ziet het er nog zo kaal uit?

De gemeente heeft de grond los gemaakt, zodat de bloemenzaden en bollen goed kunnen aanslaan. In het voorjaar hopen we de eerste wilde hyacinten te zien bloeien. En daarna zal het langzaamaan meer dichtgroeien met bloemen. Het zal niet snel gaan, want het is best droge en zure grond. We moeten een beetje geduld hebben.

Komen er op meer plekken bloemenbermen?

Dat zou mooi zijn en het past denk ik ook goed in het beleid van de gemeente. De gemeente heeft oms overigens geweldig geholpen met de berm, dank daarvoor! En dank aan Angerenstein Duurzaam en Stichting Vitale Biotopen voor het meedenken en hun financiële bijdrage. Ik hoop dat naast de insecten ook mensen in de buurt vrolijk worden van de berm!