Over ons, Angerenstein Toekomstbestendig

Het begon in 2016…. Een groepje groene buurtbewoners wilde graag zonnepanelen op hun dak maar wisten niet zo goed welke dan en hoe selecteer je dan een betrouwbare installateur. Samen gingen ze op zoektocht en op de daken wordt nu al jaren naar volle tevredenheid Arnhemse zonnestroom geoogst. Ze ontdekten hoe leuk en makkelijk het is om samen in actie te komen voor het klimaat en wilden graag meer duurzame acties ondernemen met de buurt. Op 6 oktober 2018 werd een openlucht filmvoorstelling in het park georganiseerd en een paar dagen later op 10 oktober de Dag van de Duurzaamheid werd in een zaal bij Insula Dei met enkele tientallen buurtbewoners gekeken naar wat we graag samen zouden willen doen en te werken aan verduurzaming van onze mooie buurt onder de naam Angerenstein Toekomstbestendig.

De inspirerende film ‘Before the Flood’ werd getoond waarin  acteur en VN-ambassadeur Leonardo DiCaprio ons meeneemt op een drie jaar durende reis over de wereld, tijdens zijn zoektocht naar oplossingen voor het klimaatprobleem.

Er ontstonden die avond initiatieven rond verschillende thema’s: meer groen en biodiversiteit in de wijk, energiebesparing, duurzame opwek en duurzame mobiliteit. Die laatste werkgroep EDA (Electrische Deelauto Angerenstein) organiseerde een enquête en realiseerde maar liefst drie elektrische deelauto’s in onze wijk!

Vanuit Angerenstein Toekomstbestendig werken we samen aan drie thema’s met als doel de wijk toekomstbestendig maken. Voorlopig zijn we gestart met de thema’s Energietransitie, Groen en Biodiversiteit en Duurzame Mobiliteit en er zijn plannen om met Voedsel en hergebruik aan de slag te gaan.

Onze missie is: samen werken aan een toekomstbestendige wijk.

Er zijn natuurlijk nog veel meer thema’s dan bovenstaande , maar we willen focus aanbrengen en ook graag resultaten boeken.

We hebben een droom: stel je voor het is 2030, al over 8 jaar…. We stoten dan als wijk 65% minder CO2 uit dan in 1990. Als je door de buurt fietst dan valt op dat bijna alle huizen zonnepanelen hebben. Ik zie een auto van een isolatiebedrijf staan in mijn straat. Blijkbaar is er nog een achterblijver,  bijna allen bewoners in de wijk hebben al een (na)geïsoleerd huis! Er is veel aandacht voor groen en biodiversiteit in de wijk. Veel bewoners hebben hun regenwater afgekoppeld en overal zie ik groene daken op schuurtjes en garages. Er zijn veel meer vogels in insecten in onze wijk dan 10 jaar geleden! Ook zijn er tientallen deelauto’s en cargobikes in de wijk en op de straten is veel meer ruimte om lekker te spelen. Die cargo’s zijn handig, veel bewoners gebruiken ze ook om boodschappen te doen, een super  vervoermiddel!

Leden van het kernteam, allemaal uit de wijk:

  • Hans van Ammers
  • Han de Haas
  • Marc Klaassen
  • Jasper Neyssen
  • Anne-Marie Pronk
  • Marloes Tap

Daarnaast zijn er nog zo’n 10 vrijwilligers die deel uitmaken van diverse werkgroepen.

Contact

Heb je een vraag, een idee of wil je zelf ook een bijdrage leveren aan een toekomstbestendige wijk,
stuur dan een mail naar angerenstein.toekomstbestendig@gmail.com.

 

 

 

 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Bekijk de disclaimer van deze website en het privacystatement.