Persbericht

Arnhem wint het NK Tegelwippen 2023

460.000 tegels maken plaats voor groen

Arnhem streed de afgelopen drie edities van het NK Tegelwippen tegen tientallen andere gemeentes om zo veel mogelijk tegels te vervangen door groen. In 2021 en 2022 werd Arnhem de nummer 1 van Gelderland. Dit jaar is Arnhem – met een recordaantal van meer dan 460.000 gewipte tegels – de absolute winnaar! Er is een oppervlakte vergelijkbaar met het GelreDome aan nieuw groen bijgekomen. Hiermee is de stad leefbaarder en mooier geworden.

Iedereen wipt mee

Zowel in de openbare ruimte als in particuliere tuinen is gewipt. Zo deden er honderden Arnhemmers die hun tuinen gingen vergroenen mee met de gratis Tegelophaalservice. Hier zijn dit jaar meer dan 75.000 tegels mee opgehaald. Ook waren er buurtinitiatieven waarbij honderden geveltuinen zijn aangelegd. Gemeente Arnhem verving daarnaast in de openbare ruimte maar liefst 25.000 m2 aan verharding door groen.

We wippen door!

Alle wijkplatforms en bewonersoverleggen krijgen in 2024 een extra bijdrage van € 1.000,- van gemeente Arnhem voor het organiseren van groene wijkacties. Bijvoorbeeld voor het aanleggen van een buurt(moes)tuin, het organiseren van een geveltuinactie of voor het opfleuren van boomspiegels. Ook gaat de gemeente zelf verder met het ontharden en vergroenen van de stad.

In 2024 zal ook de gratis Tegelophaalservice weer worden aangeboden, waarmee dit jaar ruim 75.000 tegels zijn opgehaald. Zo worden Arnhemmers die hun tuin willen vergroenen ondersteund. Tot die tijd kan er ook doorgewipt worden in de winter. Dat is namelijk het ideale plantseizoen voor bomen. Arnhemmers kunnen op 16 december een gratis boom ophalen bij de locaties van Natuurcentrum Arnhem.