Thema: Energietransitie

De basisdoelstelling van de werkgroep Energietransitie is het verlagen van het gas en elektra verbruik in onze wijk. We kunnen dit totale verbruik uitdrukken in het aantal kg CO2 uitstoot. De werkgroep energietransitie wil bewoners informeren over maatregelen die ze zelf kunnen nemen, en acties die we samen kunnen oppakken.

  • Isolatie 

Onlangs viel er bij de bewoners van Angerenstein een brief in de bus van de gemeente Arnhem over “isoleren van uw woning”.
Dit is natuurlijk een prima initiatief van de gemeente dat wij graag nogmaals onder de aandacht brengen. De gemeente heeft dit voor veel wijken in Arnhem laten organiseren door het Regionaal Energieloket. Zij hebben net als wij vanuit Angerenstein vorig jaar, een uitvraag gedaan bij bedrijven in de regio.
Uit hun selectieproces is de firma GW Gevelonderhoud en Isolatie uit Elst als beste uit de bus gekomen. Zie voor meer informatie en aanmelden: https://regionaalenergieloket.nl/arnhem/indebuurt. Het voordeel van deze partij is dat ze ook dakisolatie aanbieden.

Zelf hebben wij vorig jaar ook twee partijen geselecteerd, dat is Rouwenhorst Isolatie uit Apeldoorn voor vloer en spouwisolatie en Alpa Totaal uit Arnhem voor glasisolatie. Voor meer informatie over deze actie en de bedrijven zie hier en hier. Inmiddels hebben beide bedrijven bij meer dan 30 bewoners in de wijk werkzaamheden uitgevoerd.

Het is natuurlijk aan jou als bewoner en huizenbezitter waarvoor je kiest, het is vooral belangrijk dat we allemaal snel een geïsoleerd huis hebben, want daar krijg je zeker geen spijt van!

  • Maatwerkadvies 

Angerenstein Toekomstbestendig faciliteert een proef van Rijn en IJssel Energiediensten (REIJE) waarbij bewoners een gedetailleerd energie-advies kunnen krijgen voor hun woning. Het voordeel van dit advies voor jouw als bewoner is dat je een meer gedetailleerd inzicht krijgt in de maatregelen die je kunt treffen, en de kosten opbrengsten hiervan. Dus de effecten op je energierekening en -verbruik.

Wat is het Maatwerkadvies?

Rijn en IJssel Energiediensten (REIJE) helpt bewoners van Arnhem inzicht te krijgen hoe je jouw huis het beste kunt verduurzamen. In samenwerking met een ingenieursbureau is een software applicatie ontwikkeld dat gebruik maakt van de oorspronkelijke openbare bouwtekening van huizen. Aan de hand van twee vragenlijsten wordt een advies op maat gemaakt voor de situatie van jouw huis. Het advies kent hierna een hoge mate van detail. Je kunt in deze applicatie maatregelen aan- of uitzetten om te zien wat het met je energierekening doet.

Voor wie is het Maatwerkadvies en wat kost het?

Normaal kost dit advies €500, echter in deze proef is het gratis beschikbaar gesteld. De pilot is gratis beschikbaar voor (een deel) van de volgende straten: Karthuizerstaat, Laan van Klarenbeek, Prümelaan, Verlengde Prümelaan, Julianalaan. In totaal kunnen er 111 adressen meedoen, lees hier welke adressen dit precies zijn.

Andere bewoners in de wijk kunnen momenteel hiervan geen gebruik maken. Dat heeft een softwarematige reden: van andere delen van de wijk zijn nog geen “moedermodellen” gemaakt. Als deze proef positieve resultaten geeft voor alle partijen is de intentie om het maatwerkadvies breder in de wijk beschikbaar te stellen. Overigens gaat deze proef ook lopen in een deel van de wijk Paasberg.

Waarom wil Angerenstein Toekomstbestendig dit met REIJE doen?

Angerenstein Toekomstbestendig wil bewoners helpen maatregelen te treffen voor verduurzaming en isolatie. Het gebruik van deze applicatie kan dit bevorderen en bewoners meer inzicht geven in hoeverre de maatregelen effect hebben en hoeveel ze kosten. En eventueel een collectieve aanbieding te kunnen krijgen. De proef dient om hiermee ervaring op te doen.

In deze video wordt (door de ontwikkelaar) de applicatie kort (3 min) toegelicht.

 

Meld je hier aan voor het Maatwerkadvies

 

De gemeente heeft aangegeven dat Angerenstein pas na 2030 van het gas af gaat. Omdat ontwikkelingen snel gaan heeft het ons inziens nog geen zin hier nu al concrete plannen voor uit te werken, dit komt vanaf 2030 pas aan bod. We kunnen een hele grote klimaatwinst boeken door op energiebesapring en zonne-energie in te zetten dus daar gaan we graag samen met u vol mee aan de slag!

De leden van de werkgroep zijn:

  • Hans van Ammers
  • Marian Bertrums
  • Marc Klaassen
  • Gert Jan Meijer
  • Frans Tak
  • Cees Walda
  • Nicole Weigergangs

 

 

 

 

 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Bekijk de disclaimer van deze website en het privacystatement.