Het Sport- en Tentoonstellingsterrein, 1887-1891

De Maatschappij tot Exploitatie van een Sport- en Tentoonstellingsterrein (MEST) ging het terrein uitbaten en organiseerde concours hippiques en harddraverijen. Twaalf dagen na de opening van het Sport- en Tentoonstellingsterreintenterrein vond het eerste concours al plaats. De MEST had een tribune laten bouwen met 500 zitplaatsen. De gebr. Riemer wonnen met Emma I en Flora I de tweede en derde prijs in de categorie rijtuigpaarden. Ook bij de vierspannen vielen zij in de prijzen. Voor de echte paardensportliefhebbers werd het echter een teleurstelling, want het evenement bestond voornamelijk uit keuringen. Druk was het wel, ondanks de hoge toegangsprijs van een rijksdaalder voor de eerste rang, maar de derde rang kostte slechts een kwartje. In de Arnhemsche Courant was te lezen: ‘Bij het huiswaarts keren te ruim 5 uren scheen op de Velpsche Weg geen einde te komen aan de equipages, huurrijtuigen, dicht bezette trams en drommen wandelaars’. Na afloop waren er concerten in de Vogel- en Plantentuin aan de Velperweg, Musis Sacrum en de Buitensociëteit.

In 1888 kreeg MEST toestemming voor de bouw van een feestgebouw op Klarenbeek. Die zomer vond ook een grote driedaagse keuring van vee uit heel Gelderland plaats. Vooral het Ministerie van Oorlog was geïnteresseerd in de hengstenkeuring, omdat het leger toen nog veel gebruik maakte van paarden in de cavalerie. De heer Lüps, die bestuurslid was van de Geldersch-Overijsselsche Maatschappij van Landbouw, gaf honderd 100 gulden en was daarmee een van de grootste sponsors.

Vitesse, de voorganger van de huidige voetbalclub, speelde cricket op het Sport- en Tentoonstellingsterreinterrein en waarschijnlijk ook ‘football’. Cricket was in die tijd bij de elite populair. In de winter werd het cricketveld vaak voor voetbal gebruikt.

Plan van een villapark op Klarenbeek met sport- en tentoonstellings terrein
1506 Kaartenverzameling Gemeente Arnhem 577

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.