Internetoplichting?  Meld het via Meldpunt Internetoplichting!

Achtergrond Meldpunt Internetoplichting

Burgers die slachtoffer zijn geworden van internetoplichting via handelssites, kunnen daarvan voortaan melding doen bij het Meldpunt Internetoplichting. Het Meldpunt Internetoplichting verzorgt de landelijke intake, analyse en coördinatie van internetgerelateerde fraude. Het Meldpunt Internetoplichting komt voort uit een unieke publiekprivate samenwerking tussen de Politie, het Openbaar Ministerie (OM) en Marktplaats. Zij vinden het belangrijk dat het vertrouwen in de handel via internet wordt beschermd. Tot voor kort was het alleen mogelijk om melding te doen van internetoplichting via Marktplaats. Inmiddels zijn ook alle andere handelssites aangesloten.

Instructie melding internetoplichting

Gedupeerden kunnen via de website www.mijnpolitie.nl melding doen bij het Meldpunt Internetoplichting:

  • Ga naar de site: www.mijnpolitie.nl;
  • klik op: ‘Mijn melding’ bij het kopje internetoplichting;
  • klik op: ‘Doe daarvan melding bij de politie’;
  • Vul alle gegevens in op alle bladzijden en klik op versturen.

 

Als er een melding bij het meldpunt is gedaan krijg de burger per e-mail automatisch een bericht van zowel het Meldpunt Internetoplichting als de handelssite. Na zes weken en vervolgens na zes maanden krijgt de burger opnieuw een bericht over de stand van zaken.

Afhandeling melding door Meldpunt Internetoplichting

Een melding wordt beoordeeld door het meldpunt. Als politie en het Openbaar Ministerie voldoende aanknopingspunten hebben voor verder onderzoek, ontvangt de melder een e-mail met het verzoek om ook aangifte te doen bij het meldpunt. De burger kan dan via dezelfde site, waar de aangifte al ingevuld is en klaar staat, inloggen met zijn/haar DigiD:

  • Ga naar de site: www.mijnpolitie.nl;
  • klik op: ‘Mijn melding’ bij het kopje internetoplichting;
  • Log in met je DigiD of een wachtwoord;
  • Vul eventueel de aangifte aan en verstuur de aangifte per post naar het postadres van het Meldpunt Internetoplichting of digitaal.

 

Het verzoek is om ook contact op te nemen met de betreffende handelssite, zodat de bewuste advertentie en eventueel andere advertenties van de oplichter verwijderd kunnen worden.