Er komt meer kijken bij het geven van een naam aan een straat, plein of brug dan je zou verwachten. Straatnamen in Arnhem worden vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Zij doen dit op advies van de straatnaamcommissie. En die commissie sluit graag aan op ideeën uit de stad.

Binnen de gemeente mag elke straatnaam maar één keer bestaan. De vindbaarheid staat voorop. De commissie kijkt altijd naar de geschiedenis van de omgeving. Zo kreeg het plein bij het nieuwe Multifunctioneel Centrum in Klarendal de naam Kazerneplein. Hier was immers lange tijd de Menno van Coehoornkazerne gevestigd.

Grondlegger
Soms kiest de commissie voor het vernoemen van een straat naar een persoon die voor Arnhem belangrijk is geweest. Denk aan het Elly Lamakerplantsoen. Elly Lamaker was grondlegger van de Mode-academie ArtEZ en heeft vele talenten opgeleid en gevormd.

Straatnamen online
De gemeente Arnhem biedt de Arnhemse straatnamen aan op internet. Via www.arnhem.nl/arnhemsestraatnamen krijgt u een alfabetisch overzicht van alle Arnhemse straatnamen en hun betekenis. Ook kunt u gebruik maken van een digitale plattegrond.

De presentatie op internet is tot stand gekomen naar aanleiding van de uitgave Arnhem Dubbelstad Straatnamen in wijken en buurten, van Kees Crone. Dit naslagwerk is eind 2013 uitgegeven door Bezoekerscentrum Sonsbeek (ISBN 9789079520046). Het boek behandelt alle Arnhemse wijken en buurten, boven en beneden de Rijn.

Verre toekomst
In Arnhem Dubbelstad wordt de lezer ook geïnformeerd over hoe het geven van straatnamen in zijn werk gaat. In de straatnaamcommissie zitten ambtenaren, externe deskundigen en twee burgerleden. Deze commissie adviseert burgemeester en wethouders al ruim 60 jaar bij het benoemen van straatnamen. Haar invloed reikt tot in de verre toekomst want een straatnaam is voor lange tijd!

Voor vragen of ideeën over straatnamen is de commissie per mail bereikbaar via straatnaamgeving@arnhem.nl

[dit bericht is van de gemeente Arnhem, afdeling Communicatie]