Gezocht: buurtbewoners die in onze wijk een groen dak willen aanleggen of een regenton willen aanschaffen

Een groen dak op je schuur, garage of aanbouw? En een regenton voor het bewateren van je planten in droge tijden? Met de buurtactie in Angerenstein is het zo voor elkaar! Door samen aan de slag te gaan bespaar je een hoop tijd en geld. Daarbij is het gezellig én bereiken we samen meer in het verminderen van hittestress en wateroverlast. Bovenal wordt de wijk er mooier van. De gemeente draagt mee in zeker 30% van de kosten via de subsidie klimaatadaptie. Waar wacht je nog op?

Interesse in een groen dak en/of een regenton?
Wil je ook een groen dak en/of een regenton en meedoen aan de buurtactie geef dan zo snel mogelijk je interesse aan door het online inschrijfformulier in te vullen. De werkgroep Angerenstein Toekomstbestendig verzorgt dan de gezamenlijke subsidieaanvraag. Heb je interesse in een groen dak dan krijg je van de  leverancier groenedaken.net een vrijblijvende offerte. Deze moet je goedkeuren voor de aangegeven datum. De groene daken worden in het voorjaar geleverd en dan kan je aan de slag.

Als je nog vragen hebt kijk dan eens op www.arnhemklimaatbestendig.nl of www.groenedaken.net. Op de website van www.026regenton.nl vind je informatie over de regenzuilen die je daar kunt bestellen. Mocht je dan nog met vragen zitten, vul dan het inschrijfformulier in en geef aan wat je niet weet.

Buurtactie Groen dak Angerenstein

Met de buurtactie Groen dak Angerenstein maken we gezamenlijk de wijk toekomstbestendig. Door met zijn allen aan de slag te gaan kunnen we tegen gunstige voorwaarden inkopen bij www.groenedaken.net en komen ook kleine daken (<10m2) in aanmerking voor de subsidieregeling van de gemeente.

Met de buurtactie bieden we drie typen groene daken aan. Het lichtgewichte en scherp geprijsde sedumtapijtpakket en de gemakkelijke en onderhoudsarme sedumcassette. Als je dak sterk genoeg is en je meer biodiversiteit wil kan je kiezen voor het Wildflower-pakket.

SEDUMTAPIJT PAKKET

Totale groen dak dikte pakket = ca. 6 cm

Gewicht ca. 55 kg/m2 nat

Breedte sedumrol ca. 60cm

Vegetatie 7 soorten gemengde sedums

Waterbuffering: ca. 30 liter per m2

Richtprijs* € 37,50 m2

(zelf aanleggen)

 

SEDUMCASSETTE

Totale groen dak dikte pakket = 8,5 cm

Gewicht ca. 80 kg/m2 nat

Afmetingcassette  49,5x45x8 cm

Vegetatie 7-12 soorten gemengde sedums

Waterbuffering: > 35 liter per m2

Richtprijs* € 42,50 m2

(zelf aanleggen)

 

WILDFLOWERPAKKET

Totale groen dak dikte pakket = 8 cm

Gewicht ca. 90 kg/m2 nat

Vegetatie ca. 24 grassen-kruiden

Waterbuffering: ca. 35 liter per m2

Richtprijs* € 45,00 m2

(zelf aanleggen)

 

*   Richtprijs is er m2, bij een minimale afname van meer dan 100 m2 voor de totale buurtactie.

Richtprijs is inclusief btw en meststof, exclusief grind, bezorgkosten, aanleg en subsidie.

 

Voordelen groen dak

De voordelen van een groen dak zijn:

 • Het dak en de ruimte eronder blijven koeler op hete dagen
 • De dakbedekking gaat 2x zolang mee
 • Goed voor de biodiversiteit: trekt bijen, hommels en vlinders aan
 • Vertraagd de afvoer van water
 • Verhoogt rendement van zonnepanelen
 • Een groen dak is mooi en laat je tuin groter lijken

 

Waarom een groen dak?

Het veranderende klimaat zorgt ervoor dat zomers warmer en droger worden. De zomers van de afgelopen drie jaar braken elk hitte- en droogterecord. Extreme warmte leidt tot vermindering van comfort en brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Ook krijgen we steeds meer te maken met hevige regenbuien die tot veel schade kunnen leiden. Daarom is het tijd om in actie te komen en onze wijk weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatsverandering, oftewel: klimaatbestendig!

Het vergroenen van daken is een zeer effectieve maatregel om te nemen. Groene daken vangen namelijk regenwater op tijdens een regenbui, waardoor het riool minder wordt belast en er dus minder kans is op wateroverlast. De sedumplantjes op het dak verdampen water en verkoelen zo de omgeving én de ruimte eronder. Naast dat groene daken heel mooi zijn, vergroten ze ook de biodiversiteit. Bovendien stijgt de waarde van je huis en verdubbelt het de levensduur van de dakbedekking.

Is jouw dak sterk genoeg voor een groen dak?

Als de balklaag van het dak minimaal 3,8 cm dik is en 14,5 cm hoog en de balken maximaal 2 meter van muur tot muur overspannen en niet meer dan 61 centimeter uit elkaar liggen, is je dak sterk genoeg voor een groendak. Kijk voor meer info op https://bit.ly/3itjfzQ

of vul de afmetingen van de balken in op de website https://houtinfo.nl/toepassingen/balkenschuif om te bereken hoeveel je dak kan dragen.

Mocht je nog twijfels hebben over de kwaliteit van het dakleer of de draagkracht, maak dan een afspraak voor een speeddate met een expert.

Hoe meet ik de oppervlakte en draagkracht van mijn dak?

Dit heb je nodig: stevige trap en rolmaat.

 • Meet de lengte en breedte van het dak;
 • Vermenigvuldig deze met elkaar, rond het af naar boven en je hebt het aan te bestellen vierkanten meters groendak;
 • Meet ook de hoogte van de opstaande rand (deze moet minimaal 5 cm zijn);
 • Check dakleer/bitumen op scheurtjes. Mocht je kleine scheurtjes/craquelé zien gebruik dan een reparatiecoating, deze is te verkrijgen bij de bouwmarkt;
 • Meet binnen in de schuur de hoogte en de breedte van de balken van het dak. Vul deze in op de website https://houtinfo.nl/toepassingen/balkenschuif

 

Gemeentelijke Subsidieregeling Klimaatadaptatie

Wanneer je klimaatadaptieve maatregelen neemt in je tuin of aan je huis kun je aanspraak maken op de Subsidieregeling Klimaatadaptatie van de gemeente Arnhem. Dit kun je 1 keer in de drie jaar doen en geldt voor klimaatadaptieve maatregelen zoals een groen dak, regenton, vergroenen e.d. Afhankelijk van waar je woont, kunnen 30 tot 50% van de kosten onder voorwaarden worden vergoed.

Kijk voor de gehele regeling op: https://bit.ly/3qGRwOT

Met de buurtactie wordt er een gezamenlijke aanvraag gedaan door de werkgroep Angerenstein Toekomstbestendig voor een groen dak en/of regenton. De mogelijk verstrekte subsidie wordt gekoppeld aan het adres/bewoner, waardoor je de komende 3 jaar geen aanspraak meer kunt maken op deze subsidie. Wil je meer maatregelen toepassen om je huis en tuin klimaatbestendiger te maken? Geef dit dan door aan de werkgroep, dan nemen we die mee in de subsidieaanvraag.

Groeten van de werkgroep Angerenstein Toekomstbestendig

Anne-Marie, Hans, Jasper, Marc, Han, Eric