Een kerst met renaissancemuziek uit het Habsburgse rijk

Pracht en praal uit Wenen en Praag

 

Blokfluitensemble Praetorius en Capella del Arte, beide o.l.v. Norbert Kunst; Kamerkoor Novo Cantare o.l.v. Frans van de Loo

 

Een unieke combinatie van twee ensembles en een kamerkoor die samen de grandeur en verfijning van de renaissance aan het Habsburse hof vertolken. Dat levert een ‘ongehoord’ kerstprogramma op, met relatief onbekende muziek.

Keizer Maximiliaan en zijn opvolgers boden musici en componisten volop ruimte voor vernieuwing. Aan het Habsburgse hof kwamen de beste componisten uit heel Europa samen en vond er een vruchtbare kruisbestuiving plaats. Die uitwisseling van stijlen bracht de muziek op een hoger plan in Wenen en Praag, de centra van macht en cultuur.

We brengen keizerlijke muziek met een gouden rand en weven daar het kerstverhaal doorheen. Geniet van de bijzondere instrumentale en vocale samenklank van blokfluiten, historische rietblaasinstrumenten, trombonisten en een kamerkoor.

 

Blokfluitensemble Praetorius uit Leiden bestaat uit 20 zeer ervaren blokfluitisten onder leiding van dirigent Norbert Kunst. Het ensemble bespeelt alle maten en alle registers blokfluit van ‘Gar-klein-Flötlein’ tot sub-contrabasblokfluit. Behalve renaissance en barok speelt Praetorius ook jazz, Joodse muziek en hedendaagse composities. De historische rietblazers en trombonisten van Capella del Arte nemen u graag mee op ontdekkingsreis door de wondere wereld van de renaissancemuziek, die veel te weinig op de Nederlandse podia te horen is. En juist deze muziek vertolkt zo ongelooflijk de moderne tijdgeest: individuele kwaliteit naast ensemblekwaliteit. Kamerkoor Novo Cantare uit Arnhem voegt hier zijn eigen, soms meerkorige geluid aan toe. Op het programma staan werken van Heinrich Isaac, Jacobus Gallus, Philippus de Monte, Michael Praetorius en Tiburtio Massaino.

 

Zondag 14 december 15.00 u in Arnhem, Opstandingskerk, Roosendaalseweg 505

(Vrijdag 19 december 20.30 u in Leiden, Marekerk, Lange Mare 48)