Huijghenslaan

Op 8 januari 1898 besluit de Arnhemse Gemeenteraad de nieuw aangelegde weg op het landgoed Klarenbeek Huijghenslaan te noemen.
Wie niet zo bekend is met de geschiedenis van Arnhem en van de wijk Angerenstein zal vermoeden dat deze laan genoemd is naar de bekende zeventiende-eeuwse Nederlanders Constantijn en Christiaan Huygens. Iets anders gespeld, maar in de zeventiende eeuw waren er nog geen vaste schrijfwijzen, ook niet voor namen. Onze Huijghenslaan is echter genoemd naar Rutger Huijghens, ook wel geschreven als Huyghens of Huygens, stichter van het landgoed Klarenbeek.
De woonwijken Angerenstein-Zuid en -Midden zijn gebouwd op het terrein van dit landgoed.

Rutger Huijghens (1586-1666) was een telg uit een welvarend en invloedrijk Arnhems geslacht. Zijn grootvader Tonis was schepen van Arnhem. Schepenen waren de voorlopers van wat we nu wethouders noemen, maar ze hadden daarnaast ook rechterlijke taken.
Rutger Huijghens was schepen én burgemeester van Arnhem, net als zijn vader Willem ( †1616). Hij was bovendien afgevaardigde naar de Raad van State en speelde in die functie een actieve rol in de Tachtigjarige Oorlog.

In het Gelders archief bevindt zich een foto van een afgietsel van het wapen van Rutger Huyghens op een van de in 1650 gegoten klokken van Franciscus Petrus Hemony uit Zutphen.

Het wapen van Rutger Huyghens

De familie Huijghens woonde in een huis aan de Bakkerstraat, maar bezat meer huizen in Arnhem. Willem Huijghens bezat ook nog bezittingen buiten de stad, waaronder het gehucht Monnikhuizerbeek. Dat is het deel van Klarenbeek, waar nu Angerenstein-Midden en -Zuid liggen.
Rutger erfde Monnikhuizerbeek van zijn vader en wist het uit te breiden met gronden aan de andere kant van de Rosendaalseweg. Hij verenigde nu al deze gebieden tot één groot landgoed. Dat gaf hij de naam Klarenbeek. Het Huis Klarenbeek stond aan de oostzijde van de Verlengde Prümelaan, recht tegenover de Laan van Klarenbeek. In de Tweede Wereldoorlog is het landhuis verwoest en de Laan van Klarenbeek in oostelijke richting verlengd.
Rutger had het plan een heel nieuw huis met park aan te leggen aan de overzijde van de Rosendaalseweg. De rechthoekige vijveraanleg is daar nog een overblijfsel van. Het huis zelf is waarschijnlijk nooit gerealiseerd.

In 1816 werd een nazaat van Rutger, Mr. Hendrik Huyghens (1755-1838) bij Koninklijk Besluit verheven in de Nederlandse adelstand. Daar heeft de familie niet lang plezier van gehad. Met zijn jongste dochter stierf het geslacht in 1861 al uit.

Wapen van Huyghens, Bron: Wapenregister van de Nederlandse adel Hoge Raad van Adel 1814 – 2014 Auteur: Coen O.A. Schimmelpenninck van der Oije, Egbert Wolleswinkel, Jos van den Borne, Conrad Gietman Uitgave: WBooks, 2014

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.