Noodwoningen aan de Thomas a Kempislaan

In de jaren twintig van de vorige eeuw heeft de gemeente Arnhem de terreinen langs de Thomas a Kempislaan en Rosendaalseweg gebruikt om er noodwoningen te plaatsen.

De bouw in 1921 van deze noodwoningen was noodzakelijk, omdat er door het Saneringsplan Klarendal , opgesteld door de toenmalig Directeur Gemeente Werken Ir. Schaap , een groot aantal krotwoningen werd vervangen. Er werden voor deze tijdelijke huisvesting 3 buurtjes gebouwd, genaamd Vijverwijk (77 woningen), Boomen of Boschwijk (88 woningen) en Bloemenwijk (64 woningen). De eerste twee lagen ter hoogte waar nu het Arentheem College staat en de Bloemenwijk op het voormalige exercitieterrein, de huidige Baroktuin dus. De straatjes in de Bloemenwijk waren genaamd Madelievenstraat, Paardenbloemstraat, Pinksterbloemstraat en het is echt waar ‘het Klarenbeekplein’!

De noodwoningen op de plattegrond van 1925

Vijverwijk

Noodwoningen Vijverwijk

De vergunning voor de noodwijk was verleend voor ten hoogste 5 jaar, maar zoals wel gebruikelijk in Arnhem, werd het veel langer! Debet hieraan was echter de schaarste aan bouwmaterialen en de slechte economische omstandigheden als gevolg van de Eerste Wereldoorlog! Een deel van de barakkenbuurt, de Vijverwijk en Boomenwijk, werd tot 1934 gehandhaafd; voor het resterend deel (de Bloemenwijk) werd per 1 Januari 1938 alsnog de vergunning verlengd. Korte tijd daarna kon toch tot sloop worden overgegaan.

Omdat de woningen zo verontreinigd en uitgewoond waren en bevolkt werden door allerlei ongedierte, werd uit oogpunt van volksgezondheid besloten alles plat te branden. Hetgeen geschiedde. Ooggetuige, wijlen mevrouw Wilmer, woonachtig Huijghenslaan nr.18, vertelde dat er geen sloper te vinden was die vrijwillig naar binnen ging vanwege de vele luizen, vlooien

Noodwoningen Vijverwijk

De foto legt het moment van het platbranden vast en werd genomen vanaf de Rosendaalseweg ter hoogte van huisnummer 512.

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.