Wijkveiligheid en verkeer

Werkzaamheden Velperweg en Van Remagenlaan

Geschreven op 9 oktober, 2017 door swa

==bericht van de gemeente==

Vanaf zaterdag 14 oktober vindt er groot onderhoud plaats aan het kruispunt Velperweg / Bronbeeklaan / Van Remagenlaan. Daarnaast krijgt de gehele Van Remagenlaan nieuw asfalt plus een deel van Lange Water tot aan de Ruitenberglaan. Het HAN-complex en Intratuin blijven bereikbaar vanaf de IJssellaan.

Het werk start in de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 oktober en zal duren tot en met vrijdag 27 oktober. In de eerste week (herfstvakantie) is er sprake van ernstige verkeershinder. In de tweede week is de overlast minder. Bij slecht weer kunnen de werkzaamheden uitlopen.

Op het kruispunt Velperweg / Bronbeeklaan/ Van Remagenlaan gaat het volgende gebeuren:

 • Het wegdek wordt hersteld (nieuw asfalt wordt aangebracht).
 • De verkeerslichten en de verkeersregelkast worden vervangen.
 • Op de Velperweg wordt aan beide zijden van het kruispunt de belijning vernieuwd. Dit zal de veiligheid van de fietsers verbeteren. Na het onderhoud is er één rijstrook voor zowel de rechtdoorgaande als de rechtsafslaande auto’s. De nieuwe voorsorteer-vakken voor linksaf zijn dan alleen voor linksafslaand verkeer. Dit voorkomt dat de rijstroken ter plekke op het kruispunt worden gebruikt als inhaalstroken.
 • De voetgangers-oversteek over de Velperweg ter hoogte van Bronbeek voldoet niet aan de veiligheidseisen en zal vervallen. Uit een verkeerstelling blijkt dat deze overgang niet veel wordt gebruikt. De oversteek ter hoogte van Makelaarshuys Kuyk van Oldeniel zal worden verbeterd: het midden-eiland wordt verbreed. Het wegvallen van de ene oversteek levert een kleine tijdwinst op voor de doorstroming van het verkeer op het kruispunt.

Verkeershinder
Het is helaas niet te voorkomen dat het verkeer hinder ondervindt van de werkzaamheden, met name in de eerste week (vanaf 14 oktober). Doorgaand verkeer op de Velperweg blijft om-en-om mogelijk, dat geldt ook voor de bussen. Fietsers die de stad uit gaan, krijgen te maken met een omleiding.
De Van Remagenlaan is de hele periode afgesloten voor doorgaand verkeer. Ook de aansluiting van de Velperweg op de Bronbeeklaan is twee weken afgesloten. Voor de Van Remagenlaan is de Laan van Presikhaaf / Wichard van Pontlaan een alternatief, of via Velp. Voor de Bronbeeklaan (Paasberg) is de Rosendaalseweg een goed alternatief. Buslijn 293 volgt gedurende de afsluiting een omleiding. Voor meer informatie hierover zie www.breng.nl

Meer informatie
Aannemer Roelofs biedt informatie over de voortgang van dit project:

 • via de website www.roelofsgroep.nl/GOW
 • via de gratis roelofs-app voor Android en IOS.
 • Met vragen of klachten tijdens de uitvoering kunt u terecht bij de heer Kevin Boonk, omgevingsmanager van Roelofs via telefoon 06 – 1062 3790.

De gemeente Arnhem doet er alles aan om de overlast tot een minimum te beperken. Wij danken u voor uw begrip.

Dieven zijn dol op donker

Geschreven op 15 december, 2015 door swa

=== bericht vanuit de gemeente ===

Als de dagen korter worden, stijgt het aantal inbraken. De oplossing lijkt simpel en is dat ook: goede verlichting. Een verlichte omgeving schrikt dieven af en voorkomt woninginbraken.

De meeste woninginbraken worden gepleegd in de donkere maanden van het jaar. Dat blijkt uit politiegegevens. Kerst en oudjaarsdag zijn populaire dagen om in te breken. Het is een misverstand dat er vooral ’s nachts ingebroken wordt: 60 procent van de inbraken vindt plaats in de middag- en avonduren. Nog een misverstand is dat de meeste inbraken in duurdere wijken worden gepleegd. Dat is niet waar: in andere wijken is het aantal zelfs hoger.

Goede verlichting

Een goed verlichte woning gaan dieven het liefst uit de weg. Verlichting met een tijdschakelaar maakt al een groot verschil. Gebruik niet een klein lampje om te doen of u thuis bent. Daar prikken inbrekers doorheen. Maar laat bijvoorbeeld ook een lamp aan op de bovenverdieping. En zorg voor goede buitenverlichting bij alle deuren die vanaf de openbare weg zichtbaar en bereikbaar zijn. De buitenlamp bij de voordeur moet het gezicht van de bezoekers te verlichten. Zo kunt u zien wie er voor de deur staat.

Het hoeft geen felle verlichting te zijn. Een beperkte maar gelijkmatige verlichtingssterkte voldoet meestal. De juiste verlichting is maatwerk. U kunt zich het beste laten adviseren door een vakman met het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Goed licht vergroot de pakkans

Goede verlichting vergroot ook de pakkans na een inbraak want het zorgt voor een beter signalement van de inbreker. Voor de politie is het belangrijk om te weten welke kleur schoenen een inbreker draagt en of hij blond of donker haar heeft. Als u dat weet, is de politie daar enorm mee geholpen.

Kijk voor meer informatie en tips om een woninginbraak te voorkomen op www.politiekeurmerk.nl

Ongeregeldheden en criminaliteit in de wijk tussen van maart tot augustus 2015

Geschreven op 26 november, 2015 door swa

In maart is in de Bernhardlaan een wietplantage opgerold door de politie en in de Julianalaan is een auto bekrast en is er een poging gedaan tot inbraak in een auto.

In dezelfde maand is in de Karthuizerstraat geprobeerd om in te breken in een woning. De dieven probeerden met een schroevendraaier een raam open breken, zij zijn echter niet binnen gekomen doordat zij door een buurman gestoord zijn.

Het is dieven wel gelukt om in te breken in een woning aan de Laan van Klarenbeek, er stond een raam open aan de voorzijde van de woning waardoor de dieven binnen zijn gekomen.  Ook in een woning aan de Prümelaan is ingebroken, de dieven konden binnenkomen door de deur “open te hengelen” via een bovenraampje .

Bij de supermarkt aan de Rosendaalseweg is in maart een fiets gestolen.

Begin april waren er in het Beekdallyceum 500 jongeren voor een weekend gehuisvest ivm een sportevenement. De jongeren hebben voor overlast gezorgd in de wijk (wangedrag door alcoholmisbruik en geluidsoverlast).

In april heeft er een poging tot inbraak in een woning aan de Julianalaan plaatsgevonden, dieven hebben, zonder succes, geprobeerd om een raamkozijn open te breken.

Een aantal foutparkeerders bij de school de Boomhut aan de Julianalaan zijn door de politie beboet.

De politie heeft  een melding ontvangen dat een hond en andere hond heeft gebeten in het park. De politie heeft bemiddeld tussen de beide hondenbazen en de zaak is verder onderling geregeld.

Aan de Velperweg is in april een auto, een BMW, gestolen. En in mei en juni hebben er auto-inbraken plaatsgevonden in de Bernhardlaan (front van navigatieapparatuur gestolen) en in de Prümelaan (airbag uit het stuur gestolen).

In mei is er ingebroken in een woning aan de Laan van Klarenbeek. De dieven hebben autosleutels uit de woning weggenomen en hebben daarmee de auto die voor de deur stond mee kunnen nemen. Aan de Huijghenslaan is in mei een inbraak in een woning verijdeld door de bewoonster. De dieven zijn gevlucht.

In juni  is er een set kentekenplaten gestolen in de Bernhardlaan, is er een radio uit een auto aan de Goeijenlaan gestolen en is een scooter ontvreemd in de Huijghenslaan.  In dezelfde maand is er ingebroken in een woning aan de Rosendaalseweg, de dieven zijn binnengekomen via een deur die ’s nachts, vanwege de warmte, op een kier stond.

Er komen nog steeds winkeldieven naar de supermarkt aan de Rosendaalseweg, er zijn er dankzij het camerasysteem in de winkel een flink aantal betrapt en opgepakt.

De politie heeft ook weer snelheidscontroles uitgevoerd op de Huijghenslaan en de Velperweg, de hoogst gemeten snelheid was 92 km/uur.

In de Julianalaan is in juli ingebroken in een woning, de dieven zijn later aangehouden toen zij de gestolen spullen probeerden te verkopen.

En tot slot is er in augustus weer een fiets gestolen bij de supermarkt aan de Rosendaalseweg. In oktober heeft de politie een graveeractie voor fietsen georganiseerd bij deze supermarkt. Iedereen kon een uniek nummer in zijn of haar fiets laten graferen.

Werkgroep Wijkveiligheid en Verkeer

 

Inbrekers doen niet aan vakantie

Geschreven op 20 juli, 2015 door swa

Tips om inbraak te voorkomen
(bericht van de gemeente)

De vakantietijd is een toptijd voor inbrekers. Het is vaak eenvoudig de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners voor langere tijd weg zijn: uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn en nooit een lampje aan. Het advies is dus: geef het huis een bewoonde indruk. Vergeet niet dat inbrekers meegaan met hun tijd. Ze zien niet alleen aan uw woning of u thuis bent, maar ze zijn ook te vinden op het internet. Ook daar moet u zichzelf beschermen. Maak dus geen melding in sociale media dat u op vakantie gaat en hoe lang u wegblijft. Anders maakt u het inbrekers wel heel gemakkelijk om toe te slaan.

PREVENTIETIPS

 • Vraag uw buren om de woning in de gaten te houden als u met vakantie bent.
 • Inbrekers letten op huizen die signalen afgeven dat het huis tijdelijk niet bewoond is. Sluit geen overgordijnen en haal geen planten weg achter het raam. Zorg dat uw planten tijdens uw vakantieperiode voldoende water krijgen. Zorg ervoor dat uw brievenbus regelmatig wordt geleegd.
 • Laat de post neerleggen op een plaats die van buitenaf via het raam of brievenbus niet zichtbaar is. Vraag uw buren de auto af en toe op uw oprit neer te zetten.
 • Laat sleutels nooit in het slot zitten wanneer u niet thuis bent of op vakantie gaat.
 • Sluit bij afwezigheid alle ramen, bovenlichten en dakramen af van uw huis, ook het WC-raampje.
 • Sluit altijd uw voordeur af (nachtslot) als u met vakantie gaat. Doe dit zeker als er een brievenbus in de deur aanwezig is.
 • Berg waardepapieren en waardevolle artikelen (bv. sieraden) die u voor de vakantie niet nodig hebt op in een kluis (bankkluisjes zijn te huur).
 • Laat geen ladders, afvalcontainers en tuinmeubilair e.d.rond het huis staan als u op vakantie gaat. Inbrekers gebruiken dit om naar de bovenverdieping te klimmen.
 • Schakel uw telefoon door naar een familielid of kennis die dan de telefoon opneemt. De beller heeft dan de indruk dat er bij u iemand thuis is.
 • Zorg voor goed hang- en sluitwerk. Wie inbraak via de voor- of achterdeur wil voorkomen, kan anti-inbraakstrips plaatsen, waardoor het niet mogelijk is om een koevoet of breekijzer tussen de deur te krijgen.
 • Beveilig ook de bovenverdieping van het huis met een extra slot op de bovenlichten en kleine ramen. De sloten moeten af te sluiten zijn met een sleutel.
 • Laat nooit uw huissleutel achter onder uw vloermat, omgekeerde bloempot of ergens anders rond het huis.
 • En tot slot: inbrekers hebben een hekel aan: schrikverlichting, een woningalarm, een grote waakhond en oplettende buren.

Meer tips: kijk op www.politie.nl

Rosendaalseweg tijdelijk afgesloten door wegonderhoud

Geschreven op 2 juli, 2015 door swa

Van 6 juli tot en met 16 augustus wordt er gewerkt aan de Rosendaalseweg. Het weggedeelte vanaf de Karthuizerstraat tot en met de Van Maerlantstraat (stad uit) wordt vernieuwd en daardoor tijdelijk afgesloten.

Zie ook het artikel op arnhem.nl en/of slim.wegwerkmeldingen.nl (klik op het onderhoudssymbool bij de Rosendaalseweg)

 

 

Bosweg niet afgesloten – wel snelheidsremmende maatregelen

Geschreven op 24 juni, 2015 door swa

== bericht van de gemeente ==

De gemeente gaat snelheidsremmende maatregelen treffen op de Bosweg. Het verlagen van de gemiddelde snelheid moet ervoor zorgen dat de veiligheid op de Bosweg verbetert.

 Ter hoogte van de boerderijen wordt dit jaar al een klein deel van de Bosweg ingericht met een middenstrook. Aan het begin- en eindpunt van de Bosweg komen witte parkhekken. Die ervoor zorgen dat verkeersdeelnemers moeten afremmen en merken dat ze een park inrijden. Ook komt er op diverse plekken langs de Bosweg nieuwe beplanting en worden tijdelijke matrixborden geplaatst die de snelheid aangeven.

Bocht
“Ik denk dat zo een creatieve oplossing hebben gevonden die recht doet aan de wensen die belanghebbenden in brieven en gesprekken hebben geopperd”, zegt wethouder Alex Mink. “We pakken het gefaseerd aan. Na de maatregelen die we dit jaar al nemen, willen we in 2016 de flauwe bocht in de Bosweg afsluiten, waardoor het verkeer over het oudere tracé langs de Buitenschool moet rijden. In 2017 doen wij opnieuw een verkeerstelling en houden we een snelheidsmeting om de maatregelen te evalueren. De ervaringen gebruiken wij om de gehele Bosweg her in te richten. De uitvoering hiervan is gepland in de periode 2017 – 2019.”

Barrière
Aanvankelijk was het college van B en W van plan om de Bosweg af te sluiten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer. Dat voornemen komt voort uit de beheervisie park Klarenbeek uit 2007. Het doel was om ervoor te zorgen dat de weg minder ervaren wordt als een barrière tussen de twee delen van het park. En dat de weg veiliger wordt  voor aanwonenden, recreanten en fietsende scholieren.

Aanvullend onderzoek
Veel omwonenden en gebruikers van de weg waren het niet eens met de voorgenomen afsluiting. Er werd een fors aantal zienswijzen ingediend. Wethouder Alex Mink heeft met zowel voor- als tegenstanders van afsluiting gesproken. In september 2014 heeft hij aanvullend onderzoek laten uitvoeren. Een verkeerstelling heeft uitgewezen dat per etmaal 1.840 motorvoertuigen over de Bosweg rijden. Dat is aanmerkelijk minder dan een paar jaar geleden, en ook minder dan voor ‘wegen in verblijfsgebied’ als norm geldt (3000).

65 km/u
Het onderzoek heeft ook uitgewezen dat er gemiddeld 65 km/u wordt gereden, waar een maximum van 30 km/u is toegestaan. Volgens de mensen die een zienswijze hebben ingediend, is dat de kern van het probleem. Het college van B en W gaat daarin mee en concludeert dat in plaats van afsluiting van de weg, ook gekozen kan worden voor snelheidbeperkende maatregelen. Dit heeft onder andere als voordeel dat de sociale veiligheid op de Bosweg – zeker als het donker is – niet in het geding komt omdat er toch nog wat verkeer rijdt.

Is uw woning afgesloten

Geschreven op 28 november, 2013 door swa

 

Bericht van werkgroep Wijkveiligheid & Verkeer en onze wijkagent:

Poster_woninginbraak_5

Samen voor een veilige buurt – burgernet.nl

Geschreven op 28 november, 2013 door swa

 

 

Bericht van werkgroep Wijkveiligheid & Verkeer en onze wijkagent:

burgernet

Woninginbraken realtime op politie.nl

Geschreven op 28 november, 2013 door swa

Voortaan kan iedereen zien waar en wanneer er in zijn of haar wijk ingebroken wordt. Misdaad in kaart, een nieuwe onderdeel van politie.nl, is live

Na het ingeven van een postcode bij Mijn Buurt op politie.nl, zie je een Google Maps-kaartje met alle woninginbraken in dat postcodegebied.

Met Misdaad in Kaart snijdt het mes aan twee kanten. We maken de burger bewust van wat er in zijn wijk gebeurt, waardoor hij meer aandacht heeft voor preventie. Daarnaast wordt de waakzaamheid in de eigen wijk groter.

Dat koppelen we aan de slogan: “112 daar pak je inbrekers mee!’

Misdaad in Kaart is helemaal gericht op het informeren van de burger en voor heel Nederland beschikbaar. We starten met woninginbraken, maar het is mogelijk om in de toekomst ook andere vormen van criminaliteit op de kaart te zetten. Denk aan fietsdiefstal en auto-inbraken.

Welke inbraken komen op de kaart?

De getoonde inbraken zijn in de afgelopen drie maanden gepleegd en er is aangifte van gedaan. Nieuwe inbraken staan binnen 24 uur op de kaart. Naast inbraken en pogingen tot inbraak, laat de kaart ook insluipingen zien. Inbraken in schuurtjes en bergingen staan niet op de kaart.

Tim Heil
Wijkagent Velperweg-Nrd, Molenbeke, Angerenstein en St. Janskerkstraat eo.

Donkere dagen offensief

Geschreven op 14 oktober, 2013 door wijkkrant

A3 Licht zet inbrekers in zicht 10-2013