De slager 1

Slagerij Becks was een van de buurtwinkels op de Raapopseweg die het lang heeft uitgehouden, tot 14 juli 2001. Slager Bert Becks junior was dan ook net als zijn vader, grootvader en ooms een prima slager. Ook klanten van buiten de wijk wisten de slagerij te vinden. De vader van Bert begon de slagerij op deze plaats in 1938.

De heer Becks kwam uit een echte slagersfamilie: zijn vader had al sinds 1902 een slagerij onder­aan de Rosendaalsestraat, op de hoek van de Solostraat. Hij hield zelf koeien en varkens en was verder druk met de grossierderij: bij de boeren langs om varkens te kopen en die weer aan de slagers verhandelen. Hij had al vroeg een motorfiets, waarop hij met een wit jasje aan vlees in manden vervoerde. Het was vooral zijn vrouw die,  met twee man personeel, de zaak leidde. In de Taklaan (de straat ertegenover) was ook een slagerij gevestigd, de zaak van Van Lunteren. Toch bestond er nauwelijks concur­rentie, want, zoals dat in die tijd ging, bij Van Lunteren kochten de protestanten, terwijl de katholieken bij Becks klant waren. Al het vlees werd verwerkt in de eigen slagerij. De zaak ging om 6 uur ’s ochtends al open, want dan kwamen de mannen uit de nachtdienst van de AKU/ENKA en liepen of fietsten op weg naar hun huis op de Geitenkamp met een boodschappenbriefje langs de winkels aan de Raapopseweg. Ook werd er voor het weekend vlees thuisbe­zorgd in deze wijk: de slagersjongens gingen eerst bij de klanten ‘vragen’ en op zaterdagochtend vanaf half acht met manden op de fiets de bestellingen ’thuisbrengen’.

Slagerij Becks 40 jaar, 1978
Vader en zoon Becks poseren in 1978 voor hun winkel op de Raapopseweg bij het veertigjarige jubileum van de slagerij.
Slagerij Becks vlak na de oorlog
Op de foto, die vlak na de oorlog is genomen, staan voor de winkel van links naar rechts: opa, moeder, de twee knechten Koos en Jaap en vader Becks. De koeien hadden zojuist prijzen gewonnen als ´beste vleeskoe´ op de jaarlijkse ‘Paaschvee-tentoonstelling’ in Doetinchem. In de etalage hangt een lauwerkrans. Met de prijskoeien voor de winkel konden de klanten zien wat voor vlees ze na de paasdagen op het bord konden verwachten.

One comment on “De slager

  1. Reply Petra laGrand sep 28,2023 12:23

    Mijn oom ging elke week hier vlees en worst halen voor mn oma!

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.