Bombardement van 17 september 1944 1

Herinneringen van het echtpaar Deuss aan het geallieerde bombardement van 17 september 1944

De Engelse vliegers bombardeerden om twaalf uur ook het internaat van de kweekschool vlak tegenover ons huis aan het einde van de Laan van Klarenbeek [nr. 41]. Hier was al een paar jaar een Duits administratiekantoor gevestigd. De vier bommen misten het doel: één viel er in de voortuin van het internaat; de tweede zeilde over ons huis en viel op de schuur achter het huis van onze buurman Enklaar; de derde op enkele huizen in de Karthuizerstraat en de vierde midden in de Karthuizerstraat.

Wij zaten die zondag bij Jacques en Guus op de koffie (Laan van Klarenbeek nr 51) en waren toen het luchtalarm begon te loeien veiligheidshalve onder de huiskamertafel gekropen. Geweldige ontploffingen, alle ruiten eruit en een enorme stofwolk. Albert rende naar zijn huis, zag dat daar ook alle ruiten eruit waren, pakte zijn helm (hij was bij de LBD-blokploeg) en rende om het huis heen naar achteren en zag door de stof een gapend gat in de huizenrij van de Karthuizerstraat. Hij klom over de tuinhekken en hoorde hulp roepen. Hij zag mevrouw Schravesande, een van de bewoners van de kapotte huizen, onder het stof op en keukenstoel zitten met haar benen vast in het puin. Ze had een wond aan haar hoofd. De kapotte waterleiding van de badkamer boven haar hoofd spoot water over haar heen. Ze riep: “mijn kind, mijn kind!” Albert ruimde de brokken puin rondom haar benen weg en zag toen door een gat haar zoontje Johnny zitten. Hij ruimde verder totdat Johnny vrij was en levend te voorschijn kwam.Hij groef verder, ontdekte wat haartjes en maakte nog een kind vrij: een Joods meisje dat bij de familie Schravesande was ondergedoken. Ook haar kreeg Albert er levend uit.In de tuin ernaast liep een wanhopige Otte (van Otte met een kaars in de processies in de Jozefkerk) die riep: “dit was mijn huis!” Aan de andere kant was het huis van Bakker  het ergste getroffen. Moeder Bakker en haar twee dochters waren dood. Kapelaan Krijnen van de Jozefparochie was komen toesnellen en besprenkelde de lijken met wijwater. De andere leden van de blokploeg kwamen ook toegesneld en hielpen mee.

De panden aan de Karthuizerstraat 52-56 werden zwaar getroffen

Foto: Gelders Archief: 1523 – 148-0312, Nico Kramer, mei 1945. CC-BY-4.0 licentie.

De volgende panden werden volledig verwoest en na de oorlog herbouwd:
nr. 52, fam. Schravesande
nr, 54, fam. Westenborg. Tot 1943 fam. Walvisch
nr. 56, wed. Bakker en haar dochters

Nr. 50, fam. Otte, werd zwaar beschadigd, maar kon nog hersteld worden.

Bij de herdenking van de Slag om Arnhem werd op 8 september 2019 door burgemeester Ahmed Marcouch een krijtgraffiti op de stoep voor de getroffen panden geplaatst ter herinnering aan de slachtoffers in de Karthuizerstraat.

De tekst luidt:
75 jaar geleden mist een Engelse bom zijn doel en treft de nummers 52, 54 en 56. Een gapend gat blijft over. Maria Bakker en dochters Maria en Cornelia komen om.
www.arnhem.nl/airborne

Omroep Gelderland besteedde er aandacht aan:
Graffiti brengt vergeten Arnhems oorlogsleed

One comment on “Bombardement van 17 september 1944

  1. Reply Philip Reinders jun 5,2014 14:13

    Interessant verhaal, ik ben bezig met een kleine engelse publicatie over het bombardement op 17 September 1944, verhalen en fotos zijn van harte welkom.

    MvG Ph. Reinders

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.