Droomfeest in Angerenstein 1947

droomfeest in angerenstein 1947

In de wijkkrant van september 2011 werd terecht ruim aandacht besteed aan het fenomeen ‘Sprookjes-Park Angerenstein’ dat 29 mei van dat jaar voor de derde keer gehouden werd. Ik moest er even aan denken toen ik eind oktober (herfstvakantie) op een zeer zonnige dag met mijn vrouw door Park Sonsbeek liep. Ook daar was toen, met name in de fraaie Steile Tuin, een heel ‘kabouterdorpje’ aanwezig als een onderdeel van het 4de Arnhemse Sprookjesfestival. Dat festival was het weekend daarvoor geopend door een sprookjesprinses met de toepasselijke naam ‘Arnerijntje’.


Wij Arnhemmers hebben kennelijk wat met sprookjes. Dan geloven we weer dat er een haven komt, dan weer dat De Stadsblokken en Meinerswijk vrij van bebouwing blijven, dan weer dat de Schouwburg , het museum voor Moderne Kunst Arnhem en Musis Sacrum hun langste tijd gehad hebben en dan worden we weer met een boogje om de Rijnboog geleid. Je weet langzamerhand niet meer wat nou echt ‘echt’ is of wordt of dat het slechts sprookjes zijn. Sommige Arnhemmers hopen op het laatste.
Ook bedacht ik me daar in die Steile Tuin dat we als werkgroep Historie Angerenstein nog ergens materiaal hadden liggen dat niet geplaatst kon worden in ons boek ‘Angerenstein van Landgoed tot Woonwijk’. Het was door één van de leden van de werkgroep, Menno Potjer, vergaard in het Gelders Archief en opgetekend. Het behelsde gegevens uit 1947 van een ‘Droomfeest’ gehouden van 2 tot 10 augustus in park Angerenstein! Hieronder volgt het verhaal van Menno zoals hij dat indertijd geschreven had.

Net zoals nu in deze economische ‘crisisdagen’ goed merkbaar is, hadden kort na de oorlog ook allerlei liefdadige instellingen een groot gebrek aan geld en goederen. Eén ervan was de vereniging Kleuterzorg, die een verblijf voor zwakke en gehandicapte kinderen had in het pand De Heuvel aan de Amsterdamse weg. Het bestuur kwam op het idee om geld te verzamelen door een groot feest te organiseren in park Angerenstein. Om de aanloopkosten te bestrijden werd er huis aan huis gecollecteerd. Op de Geitenkamp deed dat bijvoorbeeld mevrouw Pauline Clara van Koppenhagen (geen familie van de opsteller van deze bijdrage!).

droomfeest in angerenstein 1947

Het park werd betoverd. Jonkvrouwen, waarzegsters, nimfen, feeën, potsenmakers, vagebonden en nog meer sprookjesfiguren namen overdag het park in bezit en ontstaken ’s avonds de lichtende toverbloemen in de bomen! Bij het licht van de maan hoorden bezoekers zang en muziek van fluit en gitaar, overal vandaan, uit spelonken van de kabouters en uit het pannenkoekenhuisje van de heks en het feestpaleis van de koningin.
Vanuit een gondel op het water zong de betoverde prinses (Olga Lowina) haar smachtende liefdeslied bij de ruïne van haar geliefde prins. Door een laan van puzzels kon men naar de pergola lopen, waar Pierrot en Colombine hun eeuwige liefde bezongen. Daa achter was een prachtige dansvloer met romantische zitjes.
Op sommige dagen was er poppenkast, op andere een toneelstuk, op vier avonden waren er balletten onder leiding van de bekende Arnhemse dansleraar H. Wensink. Soms liep er een clown rond of een goochelaar. Op maandagavond kon men in een middeleeuwse pelgrimstocht meelopen. Op woensdagavond gaven de gezamenlijke gymnastiekverenigingen een langdurige demonstratie. Op weer andere avonden vonden er concerten plaats.
In de attractielaan kon men schieten, ringwerpen, blaadjes trekken etc. Ook vond men daar een grabbelton, een raadselhol en een aantal kraampjes. De kassa’s stonden aan de ingang bij de Velperweg.
Men was erg onder de indruk van het vele werk door vrijwilligers verricht en het organisatietalent van het bestuur, dat allerlei mensen en groepen aanschreef en diverse vergunningen (toen ook al!) bij het gemeentebestuur moest zien los te krijgen.

Eén ding hadden ze mee, zo staat in de analen geschreven: ‘een beter park voor een droomfeest dan Angerenstein is er niet!’

Kees van Koppenhagen
(met dank aan Menno Potjer)

droomfeest in angerenstein 1947

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.