Beken in Angerenstein 1

Van oudsher wordt Angerenstein doorkruist door een bekenstelsel, dat al in 1313 in de archieven genoemd wordt.  Deze beken  worden gevoed door een aantal bronnen. De verste liggen bij de Rosendaalseweg ter hoogte van de Paasberg. De beek die hier ontspringt wordt tegenwoordig dan ook wel de Beek op de Paasberg genoemd. Deze beek stroomt door het dal tussen Paasberg en Geitenkamp en komt bij Het Beekdal Lyceum de wijk Angerenstein binnen. In park Angerenstein ligt het tweede bronnengebied, tussen de grote vijver achter het Huis en de Rosendaalseweg. Hier beginnen de Angerensteinse beken. Het derde brongebied ligt aan de Bosweg bij de Arnhemse Buitenschool en wordt nu de Klarenbeek genoemd.

Oorspronkelijk kwamen deze beken samen en stroomden dan verder langs de Velperweg en door Molenbeke richting Arnhem als Velperbeek of Molenbeek. Tegenwoordig stromen de Beek op de Paasberg en de Angerensteinse beken via Rennenenk en de vijvers langs de Julianalaan naar de Schaapsdrift en de vijvers op Regina Pacis.

De Klarenbeek is in 1935 flink omgeleid en stroomt nu vanaf de vijvers bij de Bosweg naar de Huijghenslaan. Daar buigt de beek af naar de vijver aan de kop van de Laan van Klarenbeek. Dan stroomt hij door de achtertuinen van de huizen om de Verlengde Prümelaan ter hoogte van nummer 75 over te steken en zijn weg te vervolgen door de voortuinen van de Laan van Klarenbeek. Bij de kruising met de Laan van Angerenstein bevindt zich een splitsing. Een deel gaat naar de vijvers langs de Julianalaan en komt dus weer samen met de andere beken. De rest gaat verder langs de laan van Klarenbeek en buigt dan af richting Huijghenslaan. Op dit punt bevindt zich een tweede verbinding met de vijvers langs de Julianalaan. De beek stroomt vervolgens tussen de huizen door naar de Velperweg en Oude Velperweg om dan onder de grond te verdwijnen en pas in Molenbeke weer zichtbaar te worden.

De aanwezigheid van deze beken maakte het mogelijk om in een deel van de wijk gescheiden rioleringen aan te leggen. Het hemelwater werd afgevoerd naar de bergingsvijvers langs de Julianalaan, die speciaal hiervoor zijn aangelegd.

In 2005 hebben bewoners van de Julianalaan een nieuwe beek aangelegd: De Julianabeek

Beken rondom Angerenstein

One comment on “Beken in Angerenstein

  1. Pingback: Schaapsdrift 1836 tot 1885 – Vereniging tot behoud van Schaapsdrift e.o.

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.