Angerenstein Zuid

Dit wijkdeel, dat als eerste in ontwikkeling kwam, wordt gevormd en omsloten door de Rosendaalseweg, Raapopseweg, Velperweg en Huijghenslaan. De Prümelaan brengt een interne verbinding tot stand tussen Velperweg en Huijghenslaan. De Van der Helllaan vormt de schakel tussen Prümelaan en Raapopseweg. Een bijzonder ruimtelijk element in de stedenbouwkundige opzet wordt gevormd door Plein 1813. Vanaf dit driehoekige plein ontsluiten de drie verbindingsstraten de rest van het woongebied. Deze straten zijn de Van der Duyn van Maasdamlaan, de Van Hogendorplaan en de Van Limburg Stirumlaan.

De bebouwing is geleidelijk vanaf begin 1900 gerealiseerd. In de architectuur zijn hierbij twee bouwfasen te onderscheiden: woningen van vóór 1920 en woningbouw van na 1920. Opvallend is dat de woningen van vóór 1920 een andere maatvoering kennen waar het de hoogte van de kamers betreft. Reden was dat in die periode er nog overwegend verlicht werd met gaslampen, die relatief veel zuurstof gebruikten. De hoge kamers maakten een veilige verbranding mogelijk. Toen later elektrische verlichting kon worden toegepast had dat effect op een lagere maatvoering. In het straatbeeld is deze woningtypologie (hoge woon/slaapkamers) goed waarneembaar, met name langs gedeelten van Raapopseweg (link naar voorbeelden). Ook aan de zijde van de Rosendaalseweg, delen van de Prümelaan, Van der Hell-laan en Velperweg zijn voorbeelden van deze bouwwijze te vinden. Veel van deze woningen zijn gebouwd in de zogeheten ‘ Overgangsarchitectuur’ (zie link architectuur stijlen) waarbij elementen uit historische bouwstijlen werden toegepast in combinatie met een modernere vormgeving. Herkenbaar zijn Chaletstijl en/of Engelse landhuisstijl, Neorenaissance, Jugendstil en/of Art Nouveau.(zie diverse linken).

In de vorige eeuw heeft zich langs een deel van de Raapopseweg en de Van der Hell-laan een zone ontwikkeld met buurtwinkels. Oorspronkelijk waren de panden als woningen gebouwd. In de huidige tijd zijn er velen van verdwenen en hebben de panden een andere (woon)functie gekregen.

Opvallend in het straatbeeld is het pand De Vijf Zuylen op de hoek Velperweg en de Van der Duyn van Maasdamlaan, gebouwd in de Um 1800 stijl. Andere opvallende woonhuizen in dit wijkdeel zijn de panden langs de even zijde van de Huijghenslaan, zoals huisnummer 2, De Heurne, architect Rothuizen, huisnummers 22 en 22a (Cottagestijl/rietenkap), het dubbel woonpand huisnummer 32 en 34, vertegenwoordigt de stijl van de Delftseschool en werd ontworpen door architect Van Straaten(link).

Een groot deel van het Gelders Archief is in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan zodat niet van elk pand bouwgegevens konden worden gevonden. Voor zover wel bekend zijn deze opgenomen in het overzicht Bouwgegevens per huis of per architect.

Leave a Reply

  

  

  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.